Tibetski buddhizam i bön

Tibetski buddhizam i bön - Vinšćak,Tomo | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vinšćak,Tomo
DIMENZIJA
10,72 MB
NAZIV DATOTEKE
Tibetski buddhizam i bön.pdf
ISBN
2424825643222

OPIS

Tibetska visoravan tijekom povijesti postala je kolijevkom dviju značajnih religija – tibetskog buddhizma i böna. I dok je prva od tih dviju religija, tibetski buddhizam, dobro poznat i poprilično istražen, ona druga tibetska vjera, bön, slabo je poznata i istražena. Ova studija razmatra njeno podrijetlo, nazore, misticizam i pojavne oblike, kao i o njen odnos s bolje poznatim tibetskim buddhizmom. Tomo Vinšćak rođen je 1951. godine u Braslovju pod Oštrcom u Samoboru. Prvo što je ugledao iz dvorišta rodne kuće bili su gorski vrhunci Plešivice i Samoborskog gorja. Ta mu se slika duboko urezala u svijest, a planine su postale njegova trajna ljubav. Putovanja na obronke Himalaje i svetu goru Kailas posljedica su upravo te ljubavi i želje za upoznavanjem udaljenih naroda i kultura. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1980. godine diplomirao je etnologiju i indologiju. Ubrzo nakon diplome, zaposlio se na Odsjeku za etnologiju tog fakulteta na kojem je magistrirao i doktorirao. Više od trideset godina prenosi svoje znanje studentima etnologije i kulturne antropologije. U potrazi za spoznajom, krenuo je još davne 1977. godine put Indije, Śri Lanke i Nepala. Tada je prvi put ugledao mitsku Himalaju i bos se popeo do visine od pet tisuća metara na Anapurnu. Tibet je posjetio u dva navrata (1999. i 2006. godine) te oba puta učinio khorru odnosno hodočašće oko svete planine Kailas. Regija Mustang bila je samo jedno od odredišta na terenskim istraživanjima u Nepalu koja je proveo 1993. godine. Način života, kultura i religija stanovnika Tibeta i Nepala ostaju njegova trajna inspiracija. O tim je temama objavio desetak radova u domaćim i stranim časopisima te knjigama. Bavi se istraživanjima fenomena šamanizma. U školskoj godini 2010./2011. na Filozofskom fakultetu pokrenuo je, prvi put u obliku akademske nastave, predavanja pod nazivom Šamanizam koja slušaju studenti završne godine studija etnologije i kulturne antropologije te ostali zainteresirani za taj fenomen. Voditelj je istraživačkog projekta pod nazivom Sakralna interpretacija krajobraza u kojem istražuje tragove stare vjere Slavena i Hrvata.

Grad kao susret.Zagreb: Hrvatsko etnološko društvo i Institut za etnologiju i folkloristiku, 2019. opširnije Milana Černelić, gl.

- Zagreb : Ibis grafika d.o.o., 2011. - 140 str.

POVEZANE KNJIGE