O laži

O laži - Augustin, Aurelije | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Augustin, Aurelije
DIMENZIJA
7,62 MB
NAZIV DATOTEKE
O laži.pdf
ISBN
8271091614102

OPIS

Sveti Augustin Aurelije Augustin, posljednji veliki mislilac Antike, skoro pola života mnogobožac, a potom jednobožac, te danas i svetac Crkve, svoju raspravu o laži započinje i vodi kao da u tome nema nikakvih prethodnika. On pitanje postavlja i pretresa ga po sebi i jedino polje u koje zalazi jest ono Svetoga pisma, te tako cijela stvar ostaje u teorijskom zabranu. Raspravu je pisao 395. godine naše ere, u posljednjem stoljeću onoga što zo­vemo Antika, no u njoj nema pozivanja ni na grčke ni na rimske autore. Izostavljanje grčkih autoriteta po pitanju laži nije neshvatljivo. Grčko poimanje istine kao filozofskog pojma stvar je zahtjevnija no što bi Augustinu bilo potrebno za uvođenje u raspravu jednog fenomena u kojem balkanski i maloazijski njegovi prethodnici nisu gledali suprotnost istini(…) Raspravu O laži Augustin piše posljednje godine svoga svećeništva u Hiponu, neposredno prije no što će ga stari biskup Valerije proglasiti svojim nasljednikom. Rasprava je odgovor na učestale tvrdnje nekih teologa kako u Starom zavjetu ima primjera takozvane nužne laži, čime se dovodi u pitanje vjerodostojnost svetih knjiga. Među tim teolozima većina je istočnih (Origena, Didimo Slijepi, Apolinario iz Laodikeje, Teodor iz Herakleje), a među onima zapadnim najglasniji je Jeronim Dalmatinac. Sinan Gudžević

Sada se pročulo kako su zajedno otputovali na odmor u Tursku, a Jelena je ponovno sve demantirala Nakon što je u medijima 'procurila' priča o aferi nogometaša Duška Tošića (35) i blogerice Ane ... Meghan Markle krivi vojvotkinju Kate Middleton, vojvotkinju Camillu Bowles i princa Charlesa kao glavne i odgovorne za puštanje priča i laži o njoj i princu Harryju u medije, dok je još bila pripadnica kraljevske obitelji, izjavio je njima blizak izvor.. Vezani članci Prvo pojavljivanje Harryja i Meghan otkako su objavili da čekaju drugo dijete, nije poznato kad su snimili ovaj video ... Foto: I.Tomić | Barbara Munjas o novom singlu, sveprisutnost laži učinila ih je normalnim.

Sažalijevamo njihove malene i beznačajne živote, jer onako kako mi to ... "Laži koje grade su bolje nego istine koje uništavaju." - afrička izreka "Onaj ko laže za tebe će lagati i o tebi." - arapska izreka "Zarazna je i razorna moć laži." - Ivo Andrić "Nikad se ne raspravljaj sa nekim ko vjeruje u svoje laži." "Svaki put kad kažemo laž, stvar od koje strahujemo ojača." Ne zaboravimo da nasilje ne živi samo, da je nesposobno živjeti samo: ono je intimno povezano s laži. Nasilje nalazi svoje jedino utočišće u laži, a laž svoju jedinu podršku u nasilju.

POVEZANE KNJIGE