Nulti meridijan

Nulti meridijan - Šalković, Hrvoje | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šalković, Hrvoje
DIMENZIJA
9,39 MB
NAZIV DATOTEKE
Nulti meridijan.pdf
ISBN
7544412056051

OPIS

Put oko svijeta u 97 dana“Nulti meridijan” je autobiografski, putopisni roman koji se oslanja na Šalkovićevo devedeset i sedam dana dugo putovanje oko svijeta. U tom je periodu putovao Rusijom, Mongolijom, Kinom, Korejom, Japanom, Filipinima, Malezijom, Singapurom, Indonezijom, Australijom, Novim Zelandom, Čileom, Antarktikom, SAD-om te karipskim državama. Šalković je doslovno putovao, svojim osebujnim načinom, koji podrazumijeva gibanje luđačkim tempom, bez odmora i sna. Za razliku od većine turista i putnika koji uglavnom nekamo odlete, pa tamo borave, Šalković zaista putuje. Sukladno modernom putopisnom štivu, on sebe stavlja u središte priče, progovara o svojem osobnom viđenju upijanja životnih iskustvo koje nudi cesta, ne idealizira niti jednu društvo, grad ili građevinu. Jedino što idealizira je putovanje samo. Put ovom piscu velikodušno nudi interakciju s mnogim osebujnim likovima, koje opisuje kao ljude koje je “teško vidjeti čak i na televiziji”. Pisac se s njima druži, provodi, povjerava im se i sluša njihove životne ispovjedi. Kada progovara o zemljama ili gradovima, on ih promatra i opisuje očima sretnog djeteta, koje zaigrano i opušteno skita planetom. Roman je lišen pretencioznog traganja za “prazninom taštine”, pisan je u duru, na vedar način. U ovom romanu Šalkovića nije bilo strah ogoliti se do potpunosti.

Prema tome, vremenski razmak između dva meridijana (na međusobnoj udaljenosti od 1°) je točno 4 ... Grinički meridijan je linija geografske dužine koja prolazi kroz Greenwich u Engleskoj.Ovaj meridijan ima kutnu mjeru od 0°, a nasuprotan mu je 180. meridijan kroz kojeg prolazi Međunarodna datumska granica, razdvajajući istočnu i zapadnu polutku..

Za razliku od linija geografske širine, koje su definirane prema osi Zemlje (da su polovi 90° i ekvator 0°), Grinički meridijan je ... Nulti meridijan u Greenwichu postao je internacionalna standardna referencija za kartografe 1884. godine.

POVEZANE KNJIGE