Rijeka – sjećamo se

Rijeka – sjećamo se - Grgurić, Mladen | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Grgurić, Mladen
DIMENZIJA
3,6 MB
NAZIV DATOTEKE
Rijeka – sjećamo se.pdf
ISBN
5923589849185

OPIS

Fotomonografiju “Rijeka – sjećamo se” autora Mladena Grgurića, povjesničara i kustosa Muzeja grada Rijeke predstavljaju Grad Rijeka, Muzej grada Rijeke i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke. Na nešto manje od sto stranica objavljene su dokumentarne fotografije, najvećim dijelom iz fundusa Muzeja grada Rijeke, koje prikazuju razaranja gradova Sušaka i Rijeke u razdoblju od siječnja 1944. do 3. svibnja 1945. godine. U drugom dijelu prikazani napori građana Sušaka i Rijeke u saniranju ratnih šteta. Rijeka i Sušak pretrpjeli su tijekom Drugog svjetskog rata ogromna razaranja. Industrijske zone i pojedine gradske četvrti stradale su u savezničkom bombardiranju, a neke tijekom riječke bitke. Ipak, najveća razaranja izvršile su njemačke snage prilikom povlačenja pred jedinicama 4. armije JA. Nakon povlačenja preko Rječine njemačke su jedinice porušile sve mostove između Sušaka i Rijeke. Izvršile su razaranja u riječkim tvornicama, uništile su sva lučka postrojenja i 90 % operativne obale u sušačkoj i riječkoj luci. Odmah nakon oslobođenja građani Sušaka i Rijeke pristupili su raščišćavanju ruševina, obnovi tvornica i pojedinih gradskih četvrti. Započeli su radovi na osposobljavanju riječke i sušačke luke, izgradnji mostova preko Rječine, a Tvornica papira, primjerice, započela je s radom već 7. svibnja 1945. To je bilo vrijeme zanosa i poleta, kada su svi željeli pridonijeti obnovi i izgradnji grada. Radilo se danonoćno, međusobno se natjecalo iradovalouspjesima drugih. Zahvaljujući toj generaciji naših sugrađana Rijeka je vrlo brzo izrasla u najveći lučko – industrijski grad nove države, a postupno je postala i tranzitna luka podunavskih zemalja u zaleđu.

siječnja 2020. godine svijet sporta nakratko je stao kada je u javnost dospjela vijest kako je Kobe Bryant, zajedno sa svojom 13-godišnjom kćeri Giannom i još ... Kako je sve to izgledalo prije sedamdeset godina, možemo do 10.

travnja do 10. svibnja na 25 postamenata postavljena izložba "Rijeka, sjećamo se" - Fotografski vremeplov, 1945.- 1947., s fotografijama iz fundusa Muzeja grada Rijeke koja govori o dramatičnim trenutcima zadnjih dana rata, oslobođenju Rijeke te danima neposredno nakon oslobođenja 1945./46.godine. Ne sjećamo se da je Rijeka u Europskoj ligi ikad imala ovako tešku skupinu.

POVEZANE KNJIGE