Ničeova sestra

Ničeova sestra - Otašević, M. | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Otašević, M.
DIMENZIJA
9,25 MB
NAZIV DATOTEKE
Ničeova sestra.pdf
ISBN
7151097294278

OPIS

Posle prvog romana Magamal, Mira Otasevic i svojim drugim romanom Niceova sestra dosledno potvrdjuje glas o sebi kao piscu moderne, na momente avangardne, forme. U koji god izam, ovu prozu postavili, iznad sega stoji izrazita originalnost autora, odmak od pravila i lepota naknadne recepcije. Koliko god bila zasnovana na nekim od poznatih podataka iz zivota Fridriha Nicea, ova knjiga otkriva detalje koji su mogli uticati na zivotni put velikog mislioca, a narocito na kasniju sudbinu njegovog dela. U oba slucaja Niceovo intimno okruzenje relativizovalo je istinu, ponekad je ulepsalo, a cesce – falsifikovalo. No, snaga ovoga romana je u njegovom jeziku, slikama i nadasve emociji koja izbija iz svakog lika i svakog dijaloga. Ovo je jedna snazna knjiga koja izmiruje uzbudljivu formu sa erudicijom i majstorski ugradjenom senzibilnoscu. MIRA OTASEVIC Mira Otasevic, dramaturg, pisac, koscenarista, samostalni urednik u Televiziji Beograd. U Igranom programu radi kao dramaturg od l971, a kao urednik je radila na vise nagradivanih drama i serija. Autor je vise radio drama i brojnih pozorisnih kritika. U redakcijama knjizevnih casopisa (Knjizevnost, Knjizevna rec, Knjizevne novine) uredjivala je pozorisnu rubriku. Takodje je ucestvovala u radu vise medjunarodnih TV zirija, predsedavala zirijem Prix Evropa 1989. i zirijem Prix Futura 1991., clan zirija Bitefa 1985. Autor je knjige multizanrovskih eseja Spojni sudovi (1980) i romana Magamal (1995). NAPOMENA: srpski jezik, ćirilica

i tvorac psihoanalize Sigmund Frojd.Ovaj ... Kad je Niče plakao je roman koji prati život istaknutih intelektualaca s kraja XIX vijeka. Radnja romana se dešava u Beču i Italiji, a njeni protagonisti su stvarne ličnosti: istaknuti ljekar Jozef Brojer, filozof Fridrih Niče, njegova ljubavnica Lu Salome, Ničeova sestra Elizabet, Brojerova pacijentkinja Berta Papenhajm, poznatija kao Ana O.

Neka istraživanja su pokazala da sestre prikazuju više osobina koje ukazuju na ljubomoru na njihovu braću i sestre od svojih muških kolega, braće. [1] U nekim kulturama, sestrama je data uloga da budu pod zaštitom braće ... Radnja romana se dešava u Beču i Italiji, a njeni protagonisti su stvarne ličnosti: istaknuti lekar Jozef Brojer, filozof Fridrih Niče, njegova ljubavnica Lu Salome, Ničeova sestra Elizabet, Brojerova pacijentkinja Berta Papenhajm, poznatija kao Ana O.

POVEZANE KNJIGE