Zeljasto povrće

Zeljasto povrće - Matotan, Zdravko | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Matotan, Zdravko
DIMENZIJA
11,60 MB
NAZIV DATOTEKE
Zeljasto povrće.pdf
ISBN
7342018288374

OPIS

Zeljasto povrće ili kupusnjače po raširenosti u proizvodnji jedna su od najznačajnijih skupina povrtnih kultura. Pripadaju porodici Brassicaceae u kojoj se uz povrtne kulture nalazi značajan broj i drugih poljoprivrednih kultura kao što su uljarice, krmno, začinsko i ukrasno bilje. Kao povrće najviše je rasprostranjen uzgoj triju vrsta; Brassica oleracea, Brassica rapa i Brassica napus s većim brojem varijeteta. Kod nas najčešće uzgajani varijeteti vrste Brassica oleracea su var. capitata – kupus, var. sabauda -kelj, var. gemmifera kelj pupčar, var. acephala – raštika, var. botrytis – cvjetača, var. italica – brokula i var. gongylodes – korabica. Od vrste Bras-sica rapa najčešće se uzgajaju varijeteti rapifera postrna repa, var. pechinensis – kineski kupus i var. chinensis kineska raštika, a od vrste Brassica napus var. napobrassica – podzemna koraba.

Jedite ga! (Arhiva) Više o povrće, zeljasto povrće. Zeljasto povrće ili kupusnjače po raširenosti u proizvodnji jedna su od najznačajnijih skupina povrtnih kultura. Pripadaju porodici Brassicaceae u kojoj se uz povrtne kulture nalazi značajan broj i drugih poljoprivrednih kultura kao što su uljarice, krmno, začinsko i ukrasno bilje. Dobro se s njima upoznajte, i nastojte jesti barem jedno zeljasto povrće dnevno.

Istraživanju se posvetila grupa znanstvenika s britanskog Instituta Francis Crick. Endivija je zimsko zeljasto povrće koje se konzumira kuhano ili kao salata. Odličan je izvor dijetetskih vlakana, kojih ima 3,4 g.

POVEZANE KNJIGE