Znanost i svjetonazor

Znanost i svjetonazor - Leček, Suzana: Petrović-Leš, Tihana | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Leček, Suzana: Petrović-Leš, Tihana
DIMENZIJA
9,5 MB
NAZIV DATOTEKE
Znanost i svjetonazor.pdf
ISBN
6344721177209

OPIS

Etnologija i prosvjetna politika Banovine Hrvatske 1939.-1941.U međuratnoj se Hrvatskoj uz bok političkom pokretu ravnopravno vodila borba za vlastitu kulturu i identitet. Naime, u kontekstu opće nacionalizacije društva u Europi nakon Prvog svjetskog rata, jezik nacionalne ideologije postao je međunarodnim simbolom prepoznavanja, a kulturna individualnost političkim oružjem. Za male nacije bez vlastite države (poput Hrvatske) kultura je najčešće bila i jedini način iskazivanja vlastitog identiteta. U ovom se istraživanju pokušalo pokazati na koji se način kulturni nacionalizam očitovao u Hrvatskoj i kako je utjecao na oblikovanje njenog nacionalnog i socijalnog identiteta. Na primjeru prosvjetne reforme provedene u vrijeme Banovine Hrvatske (1939.-1941.) prikazan je složen suodnos ideologije i znanosti. Tada je Hrvatska seljačka stranka, nositeljica dominantne ideologije hrvatskog međuraća, prvi put dobila priliku svoje ideje provesti ne samo izvaninstitucionalno, nego i s pozicija državne uprave. U središtu reforme našla se etnologija, koja je nadmašila dotadašnju kraljicu humanističkih znanosti, povijest, i postala glavnim prenositeljem nove ideologije u čijem je središtu bilo selo kao izvor kulturnog i nacionalnog identiteta. Etnologizocijom školstvo ona je svojim znanstvenim autoritetom zajamčila ispravnost novih ideja, prvenstveno nacionalnog samopoštovanja, te jednako važno međustaleške socijalne solidarnosti i osjetljivosti, ostvarujući tako svoju nacionalnu misiju. Istraživanje je pokazalo kako se usporedno s ideološkom upotrebom znanosti, pri čemu je etnologija postajala glasnogovornicom i okvirom novog svjetonazora, odvijao i proces njenog izravnog utjecaja na hrvatsku seljačku ideologiju, što je etnologiji zajamčilo znanstveni dignitet, a ideologiji otvorenost nužnu za usvajanje složenog modernog identiteta.

/ Suzana Leček, Tihana Petrović Leš. - Suzana Leček - Znanost i svjetonazor.

Treba postaviti određenu hipotezu, a onda fenomen o kojem se radi moći re-kreirati i izmjeriti. Nije BAŠ SVE u brojkama, ali egzaktnost jest. Znanstveni svjetonazor uglavnom je objašnjenje činjenica, njihova interpretacija u cjelokupnoj strukturi pojmova relevantne znanstvene discipline.

POVEZANE KNJIGE