Kontroverze i perspektive Hrvatske politike

Kontroverze i perspektive Hrvatske politike - Kriste, Petar | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kriste, Petar
DIMENZIJA
5,49 MB
NAZIV DATOTEKE
Kontroverze i perspektive Hrvatske politike.pdf
ISBN
6090713407429

OPIS

Petar Kriste je političar i intelektualac, koji u društvenom životu Hrvatske sudjeluje od početka 1960-ih do danas. Istaknuti je sudionik Hrvatskog proljeća, prvi ministar obrane suverene i demokratske Republike Hrvatske i član triju vlada, saborski zastupnik i ugledni analitičar i publicist. Odlučno se i dosljedno borio za demokratsku, pravnu, prosperitetnu, drugu Hrvatsku, trpeći politički i radni progon i isključenje. Autor je knjiga Iznevjereni grad (2000.) i Sjene nad slobodom (2002.) U prvom dijelu ovih političkih spisa naslovljenom Tuđman, tuđmanizam i perspektive Hrvatske autor korijene suvremenih političkih i ekonomskih problema Hrvatske pokušava objasniti analizom geneze sustava nastalog 1990-ih i održavanog posljednjih godina. Izlaže vrlo izdi-ferenciranu ocjenu uloge predsjednika Tuđmana, ali odbacuje štetno nasljeđe tuđmanizma. Posebnu vrijednost ima autorova analiza suvremenog gospodarskog stanja, koje obilježava sveprisutna korupcija. Drugi dio sadržava prije objavljene tekstove i intervjue u njihovu izvornom obliku. Tu su tekstovi o autorovu svjedočenju pred Haaškim sudom o Miloševićevoj agresivnoj politici, o ulozi JNA u ratu protiv Hrvatske, o hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini, o ratnom Dubrovniku te vjerodostojna svjedočenja o Hrvatskom proljeću, polemička pisma o izgradnji autoceste za Dubrovnik i dr.

Isto se odnosi na ukupnu ocjenu (npr. 11/16 BODOVA znači da imate 11 od ukupnih maksimalno 16 bodova).

No kada su u pitanju dame iz domaće politike nemoguće je ne primijetiti njihove modne kombinacije. Povodom Parlamentarnih izbora 2015.

POVEZANE KNJIGE