Korupcija u hrvatskom zdravstvu

Korupcija u hrvatskom zdravstvu - Gorjanski, Dražen | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gorjanski, Dražen
DIMENZIJA
7,41 MB
NAZIV DATOTEKE
Korupcija u hrvatskom zdravstvu.pdf
ISBN
7688345155079

OPIS

Knjiga koja je pred vama napisana je s namjerom pojašnjavanja temeljnih pojmova vezanih za korupciju u zdravstvenim sustavima. U njoj se na što jednostavniji i sažetiji način nastoji prikazati uzroke korupcije, uvjete u kojima ona nastaje, načine njezinog ostvarivanja, te predložiti neke mjere njezinog suzbijanja. Knjiga ne bavi pojedinim slučajevima korupcije i kako ona nije kakav zbornik korupcijskih afera u zdravstvu. Riječ je o promišljanjima koja šire i sustavnije promatraju korupciju. Pojedini su slučajevi spomenuti tek kao podsjetnik ili zoran dokaz za koju tvrdnju i u isključivoj su ulozi prikaza naravi korupcijskoga djelovanja u zdravstvenim sustavima. Ono što se željelo naglasiti jest činjenica kako korupcija u zdravstvu nije samo davanje mita liječniku – korupcija je u zdravstvenim sustavima znatno složenija, razvijenija i razgranatija, a po novčanim iznosima znatno veća od te uobičajene i pojednostavljene predodžbe koja se odveć često nameće kao jedini oblik korupcijskoga djelovanja. Ona je istovremeno često skrivena zakonima i pravilnicima, ogrnuta pričama o dobrobiti pacijenta, odjenuta u ruho humanosti, a ponekad je čak i službena ideologija stranke na vlasti. Knjiga nije pisana s namjerom pojedinačnog prozivanja za korupciju bilo koga; točnije bi bilo reći da je pisana s namjerom prozivanja svih nas. Malo je među nama onih koji, kada je o korupciji u zdravstvu riječ, nisu zgriješili na bilo koji način: izravnim sudjelovanjem, primanjem ili davanjem mita, posredovanjem, nagovaranjem, davanjem potpore, odobravanjem, prešućivanjem, neprimjereno mlakom osudom ili neprijavljivanjem. Dakle, korupcija je tu među nama – među našim kolegama, pacijentima, prijateljima i, osobito, u nama samima. Može se reći kako je korupcija filozofija življenja, način poimanja svijeta, traženje mjesta u svijetu u kojemu živimo. Hoćemo li, služeći se upravo korupcijom, pretvoriti taj svijet u arenu u kojoj se odvija okrutna, samoživa borba ili ćemo ga, ne pristajući na korupciju, učiniti mjestom razumijevanja, ljubavi i služenja, ovisi o nama. Kako nam se to ne bi dogodilo, napisana je ova knjiga. Namjera joj je progovoriti o korupciji glasom umjesto šapatom, iznijeti je iz mračnih kuloara na svjetlo dana, skinuti joj veo nevidljivosti i izložiti pogledima, razotkriti njezine tajne. (Autori) Svi autori i autorice ove knjige odrekli su se autorske naknade u korist Fonda Hipokrat.

Osijek : Fond Hipokrat -Zaklada Slagalica, 2010. U Europskoj uniji ih 43 posto smatra da je povećana, a 36 posto da je ostala ista. Većina ispitanika u Hrvatskoj, 59 posto, smatra da ih korupcija pogađa u svakodnevnom životu, a 38 posto se ne slaže s tom tvrdnjom.

Lice korupcije i previše je poznato, ali ono koje je prisutno u Hrvatskoj po svojim se obilježjima ponešto razlikuje od ostatka svijeta. Primjerice, korupcija u svijetu ima Tonemo na ljestvici percepcije korupcije.

POVEZANE KNJIGE