Kičma

Kičma - Jagić, Dorta | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jagić, Dorta
DIMENZIJA
6,27 MB
NAZIV DATOTEKE
Kičma.pdf
ISBN
7174256815121

OPIS

“Kičma” je prva zbirka priča Dorte Jagić. Riječ je o umnogome neobičnoj zbirci, natopljenoj poezijom, u kojoj se tekstovi mogu podijeliti na dvije jasne skupine. U prvoj je proza klasične fabule, s jasnim početkom i krajem, dok se u drugoj nalaze tekstovi u kojima se ponajviše oslikava atmosfera ili stanje, ne nužno s jasnim odrednicama vremena, mjesta i radnje.

Mozak i produžena moždina su najvažniji i najosetljiviji organi zato se i nalaze u jakim i tvrdim kostima lobanje i pršljenova. Kako se leči kičma Pre nego pređem „na stvar", kičmu, kratak brz pogled unazad. Naime, nedavno sam, na ovom istom mestu, u našoj predivnoj cvetnoj mirisnoj raznovrsnoj bašti kao što je BAŠTA BALKANA, pisao kako da se oslobodite viška želudačne kiseline - i veoma me je iznenadilo koliko sam komentara imao i, svakako, najvažnije ... Bol u vratnoj kralježnici izazivaju i emocije jer ih čovjek potiskuje stezanjem mišića.

Kičma Vertebrata se općenito nalazi leđno, u manje ili više ... Kičma ili kralješnica je glavni stub tela i koristi za pokretanje, podršku gornjeg trupa i glave, stabilizovanje zdelice, stav tijela i zaštitu osjetljivih struktura kičmene moždine.. Oblikuju je 33-34 kičmenjaka: 7 šijenih, 12 grudnih, 5 slabinskih, 5 krsnih (srasli u krsnu kost) i 3-5 trtičnih kičmenjaka (srasli u trtičnu kost).Koštane elemente vratnih, prsnih i slabinskih ... Riječkog sajma knjiga Kičma Zvonimir Bulaja predstavio je 18.

POVEZANE KNJIGE