Urezi

Urezi - Bajsić, Tomica | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bajsić, Tomica
DIMENZIJA
9,7 MB
NAZIV DATOTEKE
Urezi.pdf
ISBN
7147921749360

OPIS

Ono što pjesnik može učiniti, to je upozoriti,” zapisao je Wilfred Owen, engleski pjesnik poginuo u Prvom svjetskom ratu. O ratu, represiji, ropstvu … i mnogim drugim podtemama koje se same otvaraju, poput izgnanstva, trgovine ljudima i rada u neljudskim uvjetima s bijednim nadnicama u tvornicama strukturiranim poput logora, o religiji profita, ropskom položaju žene u mnogim zemljama svijeta što se očituje prije svega u nemogućnosti izbora muža, o djeci i o gladi, o sustavu kasti, u ovoj knjizi pišu pjesnici od Afganistana do Zimbabwea, od stare Grčke i Kine do današnjih dana. Represija i rat lančano su povezani, kao i ropstvo kojeg nikada nije bilo više nego sada, samo je zakriveno raznim lukavim formulacijama, i ta vjekovna težnja za iskorištavanjem i dominacijom nad drugima cvjeta i dalje u raznim hibridnim formama. Što se tiče rata, dobro je vidjeti da su se gotovo jednake stvari događale u različitim razdobljima i na različitim zemljopisnim lokacijama, i da nečija muka post-traumatskog sindroma nije samo njegova, stradaju i obitelj i društvo u cjelini. Prošlost je katkad za korak ispred nas. Zvuči strašno? (…) A kotač represije ne mjeri se prije svega samo po broju ubijenih nego i po životima zloupotrebljenim i proglašenim ništavnima, ukalupljenim u sustave vrijednosti koji ne podliježu ni najosnovnijem preispitivanju, i u današnje vrijeme, na raznim stranama svijeta. Zašto poezija? Zato što je opstojna, vjerodostojna i ako je dobra, na strani je bitka protiv ništavila. Možda i zato što je poezija, kako je rekao Josif Brodski: „jedino osiguranje koje imamo protiv vulgarnosti ljudskog srca.“ (…) Pjesme u ovom izboru većinom su izravno svjedočanstvo trenutka, dragocjeni komadići otrgnuti zaboravu koji za sobom ostavljaju ureze u glatkom koritu gluhe egzistencije. Ti su urezi katkad dovoljno duboki da prodru kroz koru oblaka i uvedu nas u otvorene prostore. Iz predgovora : Tomica Bajsić

Pronađite najbolje cijene uz najveći izbor! Brza dostava! Pjesme u ovom izboru većinom su izravno svjedočanstvo trenutka, dragocjeni komadići otrgnuti zaboravu koji za sobom ostavljaju ureze u glatkom koritu gluhe egzistencije. Ti su urezi katkad dovoljno duboki da prodru kroz koru oblaka i uvedu nas u otvorene prostore. Kupite knjigu Urezi autora: u nakladi .

355 str. Meki uvez Knjiga s posvetom autora Osobno preuzimanje u Zagrebu ili slanje Tisak paketom (troškove snosi kupac) Uzeo sam još jedan pokućni za drugu lokaciju ali rekoh kada sam već tu di je 315 da probam vidjeti razliku..ono kao novije=bolje ali nije baš tako.. Meki umetci, urezi i izvedene šupljine jezgre omogućavaju veliku sposobnost prilagođavanja tijelu i izuzetnu otpornost na deformacije.

POVEZANE KNJIGE