Banalis Gloria

Banalis Gloria - Benić, G. | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Benić, G.
DIMENZIJA
7,69 MB
NAZIV DATOTEKE
Banalis Gloria.pdf
ISBN
7787082475846

OPIS

Svemirski sudar triju disciplina: astronomije, astrologije i poezije – ta kolizija kartografije svijeta povrh svjetova u kojoj se izvanjska iznutrica svemira sferično proteže jezikom koji u ovoj knjizi najviše gubi postajući pukom nomenklaturom za jednakovremeno šifriranje, dešifriranje i rešifriranje misterija, polučili su knjigu za koju tvrdim, svjestan da ću izazvati podsmjeh u misterij upućenih kritičara, da je, poput UFO-a, preletjela ponad moje glave. Pri preletu nije me nasreću ozlijedila, ali me nažalost nije ni iluminirala. Knjiga Svijeta bez predmeta Gordane Benić ljepotu koje dokumentira u Harterijama objavljen panegirik, višestruko me je obogatila. Držeći u rukama njezinu najnoviju knjigu pisanu i objavljenu u međunarodnoj godini astronomije manje se pitam što mi je knjiga iz 2007. rekla, a više me zanima na što me ona nije pripremila. A, nije me, čini se, pripremila na Banalis Gloriju. Još me je manje ekipirala za imaginarno nasušni susret Gordane i Geothea jer, jedino što sam suvislo bio u stanju artikulirati nakon čitanja Glorije bilo je: gdje da te ščepam silna prirodo. Svemirski sudar triju disciplina: astronomije, astrologije (koja joj je možda i podvrsta) i poezije – ta kolizija kartografije svijeta povrh svjetova u kojoj se izvanjska iznutrica svemira sferično proteže jezikom koji u ovoj knjizi najviše gubi postajući pukom nomenklaturom za jednakovremeno šifriranje, dešifriranje i rešifriranje misterija, polučili su knjigu za koju tvrdim, svjestan da ću izazvati podsmjeh u misterij upućenih kritičara, da je, poput UFO-a, preletjela ponad moje glave. Pri preletu nije me nasreću ozlijedila, ali me nažalost nije ni iluminirala. Hrvatsku modernu uvelike je obilježio egzistencijal-astrološki apel A. B. Šimića: Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvjezda. Ako je vjerovati, recimo Marku Pogačaru koji je ovaj meni potpuno nejasan tekst proglasio: a) najzanimljivijom poezijom u RH, i b) samim vrhom osobnog opusa autorice… tada će poetsko-egzistencijalni credo nacional-astralne postmoderne biti: čovječe dajilinedajdati lutajući u ambijentu ruina sintesajzeri razjedaju bakrene ploče zvjezda. Ako ste generacijski propustili autostopirati na Mlječnoj stazi i ako vam je Mali Princ (hrv. Kraljević) prebanalan svemirski putnik, a ako vas zanima, recimo, je li u poljima bez gravitacije mirno i maglovito kao u akvarijima (a niste te sreće da ste riba ili Data), ili da leteći Faust (to vam je onaj koji ne zna za što da uhvati Prirodu) obilazi sveučilišta, teleskopom (baš kao u lektiri) pretražujući zvijezde… ako ste stranci pred astro-krležijanskim faktom da će u kozmičkoj alkemiji… zora planuti… a s njom i ponori romantičnog hlada (hm, iako priznajem da je lakše zamisliti hlad u plamenu nego vizualizirati sjenu trancedencije), ako ne znate (a trebali bi) da se anđeli u košmarnim snovima hrane katranom što vijuga među zvijezdama…, krajnje je vrijeme da se prihvatite knjige. Kako koje

godine je suvremena hrvatska pjesnikinja Gordana Benić. Gordana Benić je rođena 1.

EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija . MARC zapis - ID: 65487 ... Banalis Gloria by Gordana Benić, unknown edition, Gordana Benić : Banalis Gloria Preporuči članak Prostor kartografije prostor je usustavljenja žudnje.

POVEZANE KNJIGE