Posljednje suze nafte i krvi

Posljednje suze nafte i krvi - Burić, Ahmed | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Burić, Ahmed
DIMENZIJA
3,4 MB
NAZIV DATOTEKE
Posljednje suze nafte i krvi.pdf
ISBN
2685334772885

OPIS

Nedvosmislen naslov ove knjige poetski analizira ono što podrazumijevamo pod novom kolonijalizacijom svijeta, ali se taj pjesnički posao najvišega reda, u smislu dekonstrukcije i demontaže noćnih strana ideološkog uma, u Burića odvija u prostoru domaćih mitologema (Žice koncentracijskih logora / najbolje su ograde, / one uvijek podsjećaju kakav smo svijet stvorili.). Mimo manjinskog udjela suznih jeremijada i grudobolne semantike, autor dominantno piše, naravno, ironične stihovne sastavke o novoj seobi naroda, o svijetu kojim ravnaju ideologije i ispraznost, bog novca i korporativni kapital. Pritom njegova stihovna evidencija nema ništa od lažno zabrinutog moraliziranja i tek statističke marljivosti bilježenja toposa nelagode, obmane i doktrine laži domaćih i planetarnih gospodara. Naprotiv, ovdje čitamo gorko-melankolične uvide o zbilji kao prostoru posvemašnje oskudice morala, iskrenosti, ljubavi, plemenitosti, ljudske solidarnosti naprosto. Debakl vrijednosti i pitanje što poslije traume?, ali i poslije ekstatična orgijanja gospodara života i smrti, posluju i lokalno i globalno u Burićevim stihovnim ovjerama.

godine u prostoru Art Depoa Ars Aevi, u 19.30 sati. Nakon zbirke poezije Bog tranzicije koju je objavila izdavačka kuća V.B.Z.

Radi kao novinar i kolumnista u Sarajevu, član je muzičke grupe Kablovi. Ahmed Burić: POSLJEDNJE SUZE NAFTE I KRVI. Andrej Nikolaidis: MESAR.

POVEZANE KNJIGE