Pazite kako igrate

Pazite kako igrate - Šajatović, Ivona | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šajatović, Ivona
DIMENZIJA
3,91 MB
NAZIV DATOTEKE
Pazite kako igrate.pdf
ISBN
2543088986206

OPIS

Roman Pazite kako igrate tematizira danas još uvijek tabuiziranu životnozbiljsku priču o djeci u skrbničkoj obitelji. U hrvatskoj dječjoj književnosti bilježimo pojedina djela o motivu siročeta, osobito na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, no skrbništvo djece novost je u književnosti. Ta originalna priča istodobno dodiruje i nekoliko podtema: roman je i socijalni i društveni jer aktualizira i odnose među odraslim, povlaštenim, korumpiranim i nemoralnim pojedincima. No u svojoj temeljnoj poruci djelo istodobno odašilje humanu poruku o žuđenoj obiteljskoj toplini troje štićenika-tinejdžera te je time duboko afirmativan. Problemi djece i odraslih predstavljeni su s pravom mjerom i tom životnom usidrenošću djeluju na čitatelja, pri čemu se istodobno izbjegava sentimentalnost, patetičnost i licemjerna površnost. Naime, o vrlo nezgodnoj temi autorica progovara otvoreno i bez patetike. Priča o troje štićenika – Kaji, Bojanu i Jasmini, impresionira čitatelja racionalnošću i Kajinom brigom o sigurnosti dvoje drugih suputnika na trnovitom putu udomljenja. U tom je smislu jedno od ključnih mjesta Kajin iskaz o želji da postane spisateljica kako bi napisala roman upravo o takvoj djeci: Već imam i kraj za svoj roman jer sam shvatila kako su nam svima pri rođenju podijeljene karte, nekima loše, nekima dobre. No kvaka je u tome što netko i s dobrim kartama izgubi partiju, a netko i uz loše uspije pobijediti u igri. Zato pazite kako igrate!. Upravo to junakinjino upozorenje uozbiljuje djelo, a time i suvremenu hrvatsku dječju književnost! Doda li se tome da je karakterološka postava vrlo uspjela, da autorica iskazuje narativnu vještinu uspješnim vođenjem priče, riječju, da je posrijedi prohodan tekst, s vrsnim dijalozima te se, na kraju, nudi realan i optimističan rasplet, kompatibilan tematskom izboru, dostatno je valjanih argumenata da je Povjerenstvo odlučilo rukopisu Pazite kako igrate autorice Ivone Šajatović dodijeliti nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za najbolji neobjavljeni roman za djecu i mlade do 14 godina. Knjigu Ivone Šajatović Pazite kako igrate ilustrirala je Branka Nikolić Nara, a autor pogovora jeprof. dr. sc. Stjepan Hranjec.

Što to, zapravo, znači? To znači da nisubraća i sestre te da im Pero i Juliška nisu pravi roditelji, oni sunjihovi skrbnici i ujedno vlasnici gostionice Žedni potok, kojusamo hodnik dijeli od ... Početna / Igračke / Knjige, bojanke, slikovnice i crtanke / Dječje knjige / PAZITE KAKO IGRATE! - Ivona Šajatović ... (2011.) i Pazite kako igrate (2009.) romani su za mlade koji će biti podrobnije analizirani u ovom radu. U romanu Jackpot javlja se tema životnih događaja djevojčice Trine u osmom razredu, roman Pazite kako igrate bavi se problemom udomljene djece, a roman Strogo Naravno, možete joj dati do znanja da vam se sviđa, ali istodobno pazite da zadrži njezinu pažnju i zanimanje za vas.

Manhunt je vrlo zabavna i akciona igra 90-ih za igranje i danju i noću! Ispod ćete pronaći osnovna pravila i nekoliko savjeta. Skupite najmanje šest igrača; ono ... Tražili ste> naslov: Pazite kako igrate! Odabrani zapisi (0) Odaberi sve.

POVEZANE KNJIGE