Prosinačke priče

Prosinačke priče - Bichsel, Peter | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bichsel, Peter
DIMENZIJA
6,13 MB
NAZIV DATOTEKE
Prosinačke priče.pdf
ISBN
7851058324625

OPIS

Iz osobnog pogovora priređivačice njemačkog izdanja, Adrienne Schneider: On ne voli pisati, to mu je mrsko. Ali prestati pisati bi mogao jednako tako malo kao što bi mogao biti i apolitičan. On pripovijeda o ljudima koje sreće, o tome što mu prolazi kroz glavu dok se vozi vlakom, dok ide kroz neki grad ili sjedi u gostionici. Godinama, uvijek četvrtkom, šalje novu priču. Prije ih je čitao na telefon, kasnije slao faksom, danas one stižu mailom – njegove kolumne koje izlaze u „Schweizer Illustrierte. Priče o cijelom svemiru ljudske svakodnevice. On je pripovjedač dok govori, on priča nadugačko i polako. Katkad mi teško pada slušati ga. Nisam naviknuta na sporost, ona me čini nestrpljivom. Usmena mu pripovijest nije dovoljna, mora je zapisati. I to u što kraćoj formi. U tome je, kako je već bezbroj puta rečeno, majstor. A sam sebe još uvijek smatra šegrtom. Ako čitam njegove priče, koje on uporno želi zvati kolumnama, onda ta kratkoća odgovara mojoj nestrpljivosti. Ali, što ga više čitam, to više učim, da, počinjem razumijevati kako postoji kratkoća koja uči opravdanoj, neophodnoj sporosti. Što je kraća neka pripovijetka, to je dulje čitam. Toliko puno toga ima u njegovim pripovijetkama. O duhu vremena, o svakodnevnome, o stvarima o kojima u svojoj žurbi uopće više ne razmišljam, kojih više nisam čak ni svjesna ili za koje bi meni trebali sati da ih opišem a da uopće ne dođem do bitnoga. On, on uvijek govori ono bitno. I dok ga čitam, dolazim do zaključka da ga mogu i slušati. Satima. Volim to kako priča o ljudima, kako govori o njima, opisuje ih. S predanošću i pun uvažavanja. Bez obzira na njihovo porijeklo i okruženje u kojem se kreću. Daa. Mooožee se. Tako kaže Peter Bichsel kad ga netko upita kako je. A ako ga netko upita: Što radiš za Božić, odgovor je: „Daa. Božić. Dada. Oba u biti potpuno suvišna pitanja. Njegovi polagano izgovarani, jednostavni odgovori pričaju opet cijelu jednu priču. Ponekad su to tri retka, ponekad je dovoljna samo jedna jedina riječ, i već nastaje taj svojevrsni, precizni Bichselov svijet. Veoma me obradovao poziv za izdavanje ove knjige, ovaj je autor u maloj formi za mene najveći. Cijelog sam ga ponovno pročitala i opet sam bila začuđena koliko je opsežno njegovo djelo. Čovjek ga može bezbroj puta čitati, uvijek ponovno iste priče. I on postaje tako blizak, tako se dobro osjećam dok ga kod kuće čitam. I dok ga čitam, ja ga i čujem; treba ga naglas čitati sebi i drugima, a najljepše je, svakako, kad on sâm čita. Tko si uzme vremena i oslušne riječi, tog će Peter Bichsel bogato darovati. Ovaj put pričama vezanim uz prosinac – i uz vrijeme poslije njega. Adrienne Schneider

0 komentara 205 prikaza Najčitanije na blogosferi. Gordana Holjevac ...

prosinca pokazala svoje pravo lice, a dalje je bilo sve gore. Uslijedilo je političko, gospodarsko i svako drugo nasilje, praćeno neprekidnim ponižavanjem Hrvata. Prosinečki nam je potvrdio da su priče o Austriji glupost.

POVEZANE KNJIGE