Socijalna povijest knjige u Hrvata III

Socijalna povijest knjige u Hrvata III - Stipičević, Aleksandar | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Stipičević, Aleksandar
DIMENZIJA
9,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Socijalna povijest knjige u Hrvata III.pdf
ISBN
8846498338123

OPIS

U ovoj trećoj, najopsežnijoj knjizi autor nam svojim zanimljivim i uzbudljivim stilom oslikava sve prilike i neprilike koje je doživljavala knjiga tijekom novije povijesti na hrvatskome etničkom prostoru. Posebno je istaknuo sve specifičnosti knjižne proizvodnje raspačavanja i čitanja u vremenima kada Hrvatska nije bila samostalna država i kada nije mogla sama formulirati politiku prema svojoj knjizi, prema autorima, knjižarima, knjižničarima i čitateljima. Kako nam pokazuju i prethodne dvije knjige istog autora, knjiga u Hrvata imala je presudnu ulogu u stvaranju i očuvanju kulturnoga i nacionalnog identiteta. Proučavati knjigu kao društveni fenomen u teškom razdoblju političkih i kulturnih previranja te objasniti važnost knjige u očuvanju hrvatskoga nacionalnog identiteta progovoriti o različitim knjižarima, publikacijama i čitateljima u burnoj hrvatskoj novijoj povijesti zahtijevalo je golem napor autora, posebice zato što nije bilo prethodnih odgovarajućih znanstvenih istraživanja koja bi mogla ubrzati stvaranje ovakve opširne sinteze.

'Socijalna povijest knjige u Hrvata' tiskana je u tri knjige, od kojih je prva posvećena dugomu POVIJEST KNJIGE U HRVATA Aleksandar Stipčević SOCIJALNA POVIJEST KNJIGE U HRVATA, KNJIGA III: od početka hrvatskoga narodnog preporoda (1835.) do danas (Školska knjiga, Zagreb, 2008. Objavio je također i sljedeće knjige: Razvoj matematike; Povijest, ideja i metoda u matematici i fizici; Egzaktne znanosti u Hrvata u doba prosvjetiteljstva; Egzaktne znanosti u Hrvatskoj u ozračju politike i ideologije (1900-1960); Egzaktne znanosti u znanosti u Hrvata u doba kulturnog i znanstvenog preporoda (1835-1900); Socijalna povijest knjige u Hrvata (I-III, 2004-08) Tradicijska kultura zadarskih Arbanasa (2011) Some of them are translated to other languages. He was the editor-in-chief of the second volume of the Croatian Biographical Lexicon (1983-1989).

U ovoj trećoj, najopsežnijoj knjizi autor nam svojim zanimljivim i uzbudljivim stilom oslikava sve prilike i neprilike koje je doživljava... Iz karolinškog fonta razvija se u 12. st.

POVEZANE KNJIGE