Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske

Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske - Baričević, Doris | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Baričević, Doris
DIMENZIJA
10,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske.pdf
ISBN
7174920290589

OPIS

U baroknoj spomeničkoj baštini kontinentalne Hrvatske kiparstvo je zastupljeno mnogobrojnim djelima. Tradicionalna povezanost toga dijela Hrvatske s umjetnošću pokrajina na jugu tadašnje Habsburške Monarhije, posebno njihovih alpskih i subalpskih područja, najjače je izražena upravo u spomenicima kiparstva u drvu i kamenu. Stoga ta velika i umjetnički vrijedna skupina spomenika zaslužuje detaljni prikaz, analizu podrijetla oblika, razlaganje problema atribucije i valorizaciju. Takav prikaz temelji se u ovoj knjizi ponajprije na rezultatima mojih dugogodišnjih istraživanja spomenika kiparstva na području sjeverozapadne, odnosno kontinentalne Hrvatske, na mome terenskom i arhivskom radu te na znanstvenoj i stručnoj domaćoj i stranoj literaturi. Nije dakako zanemarena ni funkcija skulpture u sklopu oltarskih cjelina, propovjedaonica i ostalog sakralnog namještaja koji svojim raznolikim oblicima i bogatom ornamentikom pruža kipovima slikovito okruženje, a povjesničarima umjetnosti veliku pomoć za pobliže datiranje pojedinih djela. Ta prostrana i slikovita panorama baroknog kiparstva kontinentalne Hrvatske prikazana je u svoj njenoj raznolikosti i s naglaskom na činjenici da se ono po umjetničkom oblikovanju i ikonografiji gotovo bez cezure nadovezuje na suvremenu umjetnost neposrednih sjevernih susjeda na južnim rubovima Austrijske Monarhije i preko njih istodobno s umjetničkim stečevinama Srednje Europe.

i Baroĉno kiparstvo na Primorskem, Barokno kiparstvo. Slavonija je sa Srijemom i Baranjom u umjetničkom pogledu pripadala sferi Srednje Europe poput svih ostalih dijelova sjeverne Hrvatske, jer to prostrano područje ima svoje specifičnosti uzrokovane geografskim položajem i povijesnim okolnostima.

Ljubljana: Založba Rokus, 1998. Janez Höfler, Francesco Robba in beneško kiparstvo 18.

POVEZANE KNJIGE