Tužne životinje

Tužne životinje - Punti, Jordi | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Punti, Jordi
DIMENZIJA
11,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Tužne životinje.pdf
ISBN
4704771390105

OPIS

Zbirka kratkih priča „Tužne životinje” („Animals tristos”) predstavlja neobični mozaik likova koji su žrtve krhkog ljubavnog ekvilibrija. Baveći se tom sudbinskom, ljudskom komedijom, priče precizno otkrivaju svakodnevne traume skrivene u odnosima žene i muškarca – nadu i ogorčenje, potresna sjećanja i pokušaje te metode da se pobijedi samoća… Preciznim i svestranim proznim pismom Punti odijeva svoje likove u ironiju i nježnost da bi ih odmah zatim ogolio do kosti koristeći snagu svoje opservacije i zapažanja. Lajtmotiv ili crvena nit svih priča jest starorimska svevremenska dijagnoza ‘post coitum, animal triste’, neograničena i posvemašnja žalost nakon vođenja ljubavi. Odgovor na jednu takvu neospornu istinu pisac pronalazi u mogućnosti da se s time jednostavno šalimo, odnosno da se zbog toga smijemo.

inspirirao je poznatog katalonskog filmskog redatelja Venturu Ponsa za snimanje filma "Ranjene životinje", nastalog kao filmska adaptacija Puntíjevog romana, samo četiri godine nakon izdavanja. Plaču li životinje kad su tužne? To se pitanje ponovno postavilo nakon prošlosedmične vijesti o novorođenom sloniću koji je neutješno plakao pet sati nakon što ga je majka nagazila i napustila Slonića nazvanog Zhuang-zhuang ubrzo je udomio čuvar u Prirodnom rezervatu divljih životinja Shendiaoshan Životinje i smešne i tužne. Arhiva 21.02.2010.

godine napisao je Dragiša Nedović. Skladba je ubrzo bila zabranjena te se nije nigdje smjela puštati sljedećih desetak godina Mnogi smatraju da je pjesma Dragiše Nedovića 'Pluća su mi bolna' najtužnija pjesma ikad snimljena u regiji.

POVEZANE KNJIGE