Bosanski brdski konj

Bosanski brdski konj - Žiga, Telalbašić | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Žiga, Telalbašić
DIMENZIJA
11,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Bosanski brdski konj.pdf
ISBN
6910733201359

OPIS

Malo je pasmina konja u svijetu koje su bile predmet interesovanja tolikog broja naučnih radnika, tolikog broja književnika, tolikog broja slikara i drugih umjetnika, iz čega je rezultirala obimna građa od koje je dio prezentiran u ovoj knjizi. Ostat će vječitom tajnom šta je to što je toliki broj učenih i manje učenih ljudi motivisalo da veliki dio svoga vremena, a dobar dio njih i veliki dio svoga novca, potroše na Bosanskog brdskog konja, tog malog diva izvanrednih osobina, koji je stoljećima bio i ostao vjerni pratilac bosanskog čovjeka i aktivan sudionik svih njegovih nastojanja da nekako savlada svakodnevne teškoće kojim ga život oduvijek obilato daruje. Možda se u nama javlja osjećaj koji su sebi nosili naši pradavni preci, a po kojemu je konj bio član porodice, neko sa kojim se dijelilo i dobro i zlo, neko bez koga bi život bio puno teži, a komunikacija između pojedinih, po bespućima karakterističnih i zabačenih planinskih mjesta i ostalog svijeta – skoro nemoguća. Riječima je teško opisati kakav je to osjećaj, ali kako jednom napisa jedna strastvena konjoljupka, bilo bi to nešto slično onome kada u oku konja koji korača pored nas vidimo svu ljepotu i sva blaga ovog svijeta. A možda se sve to dešavalo, kao što se i danas dešava, iz drugih, ljudskom umu nedokučivih razloga, razloga koji su davne 1926. godine rođenog umjetnika slikara Fahrudina Hrasnicu naveli da u Zagrebu, gdje je studirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji, upiše paralelni studij na Agronomiji, te time praktično odredi sav svoj budući život, koji je bio posvećen Arapskom i Bosanskom brdskom konju, umjesto slikarskom platnu, kistu i svjetskim galerijama. Isti razlozi tjerali su njegovog asistenta, kasnije doktora i redovnog profesora, Refika Telalbašića, da veći dio svog radnog angažmana provede, umjesto u profesorskom kabinetu, u ergelama u Borikama i Prnjavoru, proučavajući svaki bitan detalj o uzgoju konja i publikujući brojne naučne radove u časopisima širom svijeta. Na može se nikako uzeti kao slučajnost da su o Bosanskom brdskom konju odbranjene četiri doktorske disertacije te da je Bosanski brdski konj oduvijek privlačio pažnju inostranih naučnika i uzgajivača. Sve poznate primjere nije moguće u jednoj ovakvoj knjizi navesti, ali je moguće navesti činjenicu da je sve navedene ljude, kao i bezbroj drugih, vezivao zajednički osjećaj divljenja i neizmjerne ljubavi prema Bosanskom brdskom konju.

Također, u literaturi koriste se i nazivi "bosansko-hercegovački brdski konj" i "balkanski konj". U Draganovcima na pašnjacima trče čistokrvni bosanski brdski konji, a Hećimovići kazuju da njihovi konji uživaju slobodni i nesputani, a i oni s njima. "Konji su posebno interesantni djeci, pa ih roditelji dovode da ih pomaze, da se slikaju s njima - djeca borave na čistom vazduhu, u pozitivnoj atmosferi, što je u današnjem vremenu ... Konj bosanski brdski, Banja Luka, 900 KM, Bosanski konj Za korištenje OLX.ba potrebno je da uključite JavaScript u Vašem Internet pregledniku, ili da instalirate novu verziju Internet preglednika. Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o Sarajevo.

Bila je to prva velika historijska prekretnica za koju su "skrivili" konji. Da nije bilo konja, u Evropi bi danas živjeli neki drugi narodi i govorili drugačiji jezici.

POVEZANE KNJIGE