O nasilju

O nasilju - Žižek, Slavoj | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Žižek, Slavoj
DIMENZIJA
4,63 MB
NAZIV DATOTEKE
O nasilju.pdf
ISBN
8749477147718

OPIS

Nasilje je posvuda oko nas, a ipak ga nismo u stanju objasniti ili se pomiriti s njim. Provokativna teza slovenskoga filozofa Slavoja Žižeka u njegovoj najnovijoj knjizi O nasilju glasi da je nasilje koje jasno vidimo (ono koje čini jasno prepoznatljiv počinitelj) zapravo proizvod skrivenog nasilja, onog koje tvori naš politički i ekonomski sustav.Vidljivo terorističko ili zločinačko nasilje često puta se čini kao narušavanje normalnog“, mirnog stanja stvari. Ono što Žižek naziva skrivenim“ nasiljem zapravo stoji u pozadini našeg normalnog stanja. Takvo nasilje unutar samog sustava na kojem se temelji naše društvo nije na prvi pogled vidljivo, ali za Žižeka ono je ključno za razumijevanje pojava koje bi se inače percipirale tek kao iracionalne provale nasilja. Strastveno zagovarajući osvještavanje takvog stanja, Žižek svoj beskompromisni pogled usmjerava prema demokracijama u kojima živimo i kojima vladaju ekonomski imperativi. Žižek istražuje krvave totalitarne režime protekloga stoljeća i nasilje koje se može nazvati božanskim“. Koje opcije još uvijek imamo na raspolaganju? Oslanjajući se na visoku i popularnu kulturu, Kanta, Lacana, viceve i recentne filmove, Žižek se protiv sustava bori sa stilom i manirama istinske filozofske ikone. On liberalizam suprotstavlja fundamentalizmu i analizira filantropiju, politiku straha, jezično nasilje, kao i što to znači biti tolerantni“ susjed. Žižek je doista najsjajniji i najvažniji zastupnik psihoanalize i uopće kulturne teorije u Europi u zadnjih nekoliko desetljeća.“Terry Eagleton, Oxfordsko sveučilište Iznenađujuće odvažan autor koji ne gleda unatrag i ne iskazuje strahopoštovanje dok se okretno i bodro kreće vremenom kojim vladaju globalne slike i virtualne stvarnosti.“Times Literary Supplement

OBLICI, NAČIN I SADRŽAJ SURADNJE Maja Sever o seksualnom nasilju na HRT-u: Strašno mi je da na 20 metara od mene netko proživljava takve stvari piše Andrea Široki 03. veljače 2021. Anketa o nasilju 10.12.2019.

Osobe s invaliditetom i dalje su marginalizirane u društvu, te unatoč brojnim Vanjskopolitička komentatorica Mirjana Rakić gostovala je u RTL-u Danas koja je komentirala kako gleda na sve što se događa posljednjih dana u SAD-u, Trumpovu odlasku te nasilju u Kongresu. Komentirala je i je li očekivala da će Trumpova vladavina završiti na taj način.

POVEZANE KNJIGE