Hrvatska filmska povijest ukratko (1896 – 2006)

Hrvatska filmska povijest ukratko (1896 – 2006) - Škrabalo, Ivo | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Škrabalo, Ivo
DIMENZIJA
7,41 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatska filmska povijest ukratko (1896 – 2006).pdf
ISBN
8823016120558

OPIS

Ivo Škrabalo još jedanput odgovara na pitanje tko je što bio i dao hrvatskoj kinematografiji. Ivo Škrabalo triput se spisateljski suočavao s hrvatskom filmskom poviješću. Prvi put u osamdesetima u knjizi ” Između publike i države” (1985), kada je ta hrvatski film bio sastavnicom jugoslavenske kinametografije; drugi put u devedesetima (” 101 godina filma u Hrvatskoj 1896-1997”, 1998), kada se, konačno svoj, hrvao s nedaćama postkomunističke tranzicije; i konačno, na izmaku prve dekade novog milenija, kada je svijet počeo prepoznavati taj novi hrvatski film. Svaka inačica te povijesti, osim što je obuhvaćala veće razdoblje, zato je bila drukčijeg konteksta i prizvuka. Nužno su se mijenjali fokus i jačina neizostavne kritičke (katkada i polemičke) oštrice njezina pisca. Pišući treću knjigu hrvatske filmske povijesti, a imajući u vidu da su povijesne čitanke novim naraštajima sve deblje i teže, dok su počeci hrvatskoga filma sve apstraktniji i maglovitiji, Škrabalo je uspostavio i novu ravnotežu u povijesnoj građi. Sve je i dalje tu – ‘ukratko’, samo je povijest još deset godina bogatija, a novog hrvatskoga filma – onoga koji se bez prigovora i kontroverzi takvim može nazvati, sada je mnogo više. Više je i njegovih bitnih ali zanemarenih aktera, marginalnih ili apartnih fenomena koje je autor apostrofirao i obradio u posebnim doda(t)cima glavnom tekstu, odgovarajući još jednom na pitanje tko je što bio i dao hrvatskoj kinematografiji.

Pronađite djelo na webshopu Knjižare Ljevak. HRVATSKA FILMSKA POVIJEST UKRATKO (1896-2006) Impressum: Hrvatski filmski savez V.B.Z. d.o.o.

Tomislav Šakić: Izvođači: Opis predmeta: Upoznati studente s poviješću hrvatskog filma, s posebnim naglaskom na različite pristupe proučavanju filmske povijesti te položajem hrvatskog filma s obzirom na svjetski kontekst, napose industrijski i ideologijski.Glavni cilj je ipak uspostaviti pregled nad estetskom poviješću domaćeg filma, s uvidom u najvažnije ... U Zagrebu od 1939. bio voditelj promidžbe i 1940-41.

POVEZANE KNJIGE