Povijest punka

Povijest punka - Strongman, Phil | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Strongman, Phil
DIMENZIJA
4,6 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijest punka.pdf
ISBN
2337888919920

OPIS

Phil Strongman, jedan od najpoznatijih stručnjaka za punk i jedan od nekolicine koji je prisustvovao rađanju punka sedamdesetih, u knjizi Pretty Vacant (nazvanoj po istoimenoj singlici Sex Pistolsa) nanovo oživljuje erupciju punka i bilježi njegovo širenje od Velike Britanije sve do zapadne obale SAD-a.Od preteča punka, preko slavnog šoua Billa Grundyja kad je punk prvi put prodro u širu javnost, sve do današnjih nasljednika, poput grupa Green Day i Busted, punk se razvio i toliko prožeo sve aspekte života, da primjerice danas čak i neke banke koriste punk-slova u svojim reklamama. Priča o punku počinje 1976, kada se Ron Watts, menadžer «rock noći» u Klubu 100 našao usred prizora kaosa i improvizacija na koncertu u High Wycombe College of Art. Bili su to Sex Pistolsi koje će Watts pozvati da održe koncert u Londonu i time izmijeniti tijek glazbene povijesti. S druge strane Atlantika, u New Yorku i Detroitu pravac niče iz underground-korijena te nastaju bendovi poput Velvet Undergrounda, The Stoogesa, i kasnije Televisiona i Blondie. U jedva šest mjeseci punk je prešao put od undergrounda do mainstreama. Napisana privlačnim stilom, Pretty Vacant: Povijest punka – knjiga koja izlaže potpunu povijest zlatnog doba punka – zasigurno je štivo koje svaki obožavatelj punka mora pročitati. Čita se u dahu! Sunday TimesKnjiga Pretty Vacant: Povijest punka sveobuhvatan je pogled u nastanak posljednje velike rock evolucije. Osim što detaljno opisuje karijere ključnih protagonista, Phil Strongman jednako iscrpno opisuje razdoblje prije pojave punka i ono poslije, navodeći šrok spektar glazbenih i društvenih okolnosti u kojima se punk glazba pojavila. Najkraće, riječ je o knjizi koja je detaljna u skiciranju glazbenih karijera, te široka u navođenju okolnosti koje su Ramonnese, Sex Pistolse, The Clash i druge natjerale na glazbeni put… Hrvoje Horvat, glazbeni kritičar Phil Strongman našao se 1976. u Klubu 100 kad su ondje prvi put nastuplili Sex Pistolski, te se godinama družio i s mnogim najistaknutijim predstavnicima punka. Radi i kao novinar i autor je romana Cocaine te dokumentarnog filma Chaos: the Dave Goodman Story, Volume 1.

90,00 kn 81,00 kn nije dostupno. Naklada Ljevak, Zagreb.

I ovoga tjedna poklanjamo vam knjigu o kojoj u svojoj kolumni piše Janko Heidl. MIXER.HR i NAKLADA S nadom hrvatske rock-publicistike porazgovarali smo nakon njegova trijumfalnog povratka iz Slovenije, gdje je tadašnjim izvoznicima punka u Hrvatsku izvezao punk-povjesnicu.

POVEZANE KNJIGE