Čija je Asanaginica

Čija je Asanaginica - Kuvačić - Ižepa, Mate | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kuvačić - Ižepa, Mate
DIMENZIJA
6,56 MB
NAZIV DATOTEKE
Čija je Asanaginica.pdf
ISBN
7787164753595

OPIS

“Asanaginica” je hrvatska pučka balada koja je svojom umjetničkom ljepotom zainteresirala gotovo cijeli kulturni svijet. Jedan je od najprevođenijih narodnih balada. I danas je velom tajnovitosti obavijeno sporno pitanje autorstva balade “Asanaginice” (homersko pitanje), starost, vrijeme i točno mjesto gdje je ispjevana. Prvi put je zapisana 1774., u djelu “Put kroz Dalmaciju” Alberta Fortisa, a proslavio ju je Goethe 1775. Autor iscrpno opisuje kontekst sredine u kojoj je balada nastala, interpretiran kroz tragičan ljudski sadržaj.

U rodu je malo vrijeme stala, malo vrijeme ni nedjelju dana, dobra kada i od roda dobra, dobru kadu prose sa ... Uvjeren je da je postojao imotski kadija, iako mu još nitko nije otkrio pravo ime, kao što je uvjeren da je Asan-aga, rodom Arapović, da je Asanaginica, po imenu Fatima iz roda Pintorovića iz Klisa, odakle je sa svatovima i imotskim kadijom krenula put Imotskoga, u koji nije stigla; da su se Asan-agini dvori nalazili u Zagvozdu, gdje je ... Tema kolumne bio je slučaj "Hasanaginica", a podtema promocija knjige Mate Kuvačića Ižepe "Čija je Asanaginica" u vrgorskoj višenamjenskoj dvorani. Krnić ističe kako su na promociju te knjige u Vrgorcu došle jedva dvi-tri duše, dok su ostali zainteresirani uglavnom pristigli autobusima iz Splita. Odgovorite na pitanje za 300.000 konvertibilnih maraka. Osnova je stare kuće Pervanovih, kaže Zvonimir tumačeći povijesne izvore, kula u kojoj je rođena Hasanaginica.

Oblik imena Hasanaginica potječe iz redakcije V. Karadžića.

POVEZANE KNJIGE