Anarhizam

Anarhizam - Ward, Colin | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ward, Colin
DIMENZIJA
10,58 MB
NAZIV DATOTEKE
Anarhizam.pdf
ISBN
4892470955197

OPIS

Anarhizam je društvena i politička ideologija koja se, usprkos historiji poraza, stalno iznova javlja u nekom novom vidu ili u nekoj novoj zemlji. Njegovoj bi hronologiji zato trebalo dodati još jedno poglavlje, a njegovom polju zanimanja još jednu dimenziju. Godine 1962. George Woodcock je napisao knjigu Anarhizam (od 470 stranica), koja je, pošto je od tada neprekidno doživljavala nova izdanja kod Penguin Book-a i prevedena na mnoge jezike postala vjerovat-no najčitanija knjiga o tom predmetu na svijetu. Woodcock je do svoje smrti 1995. za svoju knjigu napisao i niz ažuriranih pogovora. Godine 1992. Peter Marshall je napisao knjigu od više od 700 stranica pod naslovom Traženje nemogućeg: Historija anarhizma (HarperCollins), koja izgleda da se prodala u više primjeraka od Woodcockove. Ovaj je na to sa olakšanjem primijetio:„Sada imam knjigu na koju mogu uputiti čitaoce kada me pitaju kada ću osavremeniti moj Anarhizam. Kao l svi njegovi drugi čitaoci i ja sam veoma zahvalan Peteru Marshallu jer je uspio sažeti složene ideje i istražiti sporedne tokove historije anarhizma.

Slomite svoje umne okove, kaže anarhizam čovjeku, jer sve dok ne budete sami mislili i prosuđivali, nećete se osoboditi vlasti mraka, najveće prepreke svem napretku. Vlasništvo, područje ljudskih potreba, poriče čovjeku pravo da zadovolji svoje potrebe. Anarhizam je prvenstveno metoda i životna filozofija koja za cilj ima stvaranje potpuno slobodnog društva, društva ravnopravnosti, suradnje, nenasilja, ukratko (ako ćemo već romantizirati) društva blagostanja, dakle anarhije.

Ne možeš biti anarhista ako nisi raščistio u sebi sa glupostima. Zatim se ta evolucija u glavi manifestuje u delanju. Zbog transparenta "Anarhizam nije terorizam" Srbi mjesec dana ne puštaju Zagrepčanina DAVOR BILIĆ potvrdio nam je da se obratio našem veleposlanstvu, dok iz Jandrokovićeva ureda kažu da još čekaju njegov zahtjev kako bi mu pomogli. Anarhizam je društvena i politička ideologija koja se, usprkos historiji poraza, stalno iznova javlja u nekom novom vidu ili u nekoj novoj zemlji.

POVEZANE KNJIGE