Atelje pod morem

Atelje pod morem - Ivandić, Vlatko | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ivandić, Vlatko
DIMENZIJA
12,32 MB
NAZIV DATOTEKE
Atelje pod morem.pdf
ISBN
5099852073106

OPIS

Atelje pod morem je roman o činu umjetničkog stvaranja i ljubavi prema ženi. Zbiva se u izmišljenom mjestu Boduli, između Raklja i Krnice, s time da se u jednom dijelu dodiruje i Pule.U roman nas uvodi razgovor između Renata Damianića, kipara iz okolice Raklja i Mihaela Barišića, vlasnika farmaceutske tvrtke, u kojem potonji naručuje izradu kipa žene. Iako nikad nije radio figurativna djela, pritisnut dugovima i dugogodišnjom krizom ideja, Renato Damainić na to pristaje i uskoro se daje u potragu za modelom. Nakon višednevnog traženja, on idealni model prepoznaje u Moreni Percan, gluhonijemoj djevojci iz Raklja. Ona mu pristaje pozirati te svaki dan dolazi u njegov atelje. Između samotnog i introvertiranog Renata i otvorene i slobodne Morene, unatoč teškoćama u komunikaciji, razvija se s vremenom sve jači uzajamni odnos, potaknut ponajviše time što Morena na neobične, ali točne načine odgonetava svom kiparu kako da riješi pojedine probleme koji mu se nameću u radu. Tako će oni iz dana u dan biti sve bliskiji, ali će njihov prvi pravi ljubavni odnos čekati konačno rješenje rada u kipu, kad Renato shvaća da je Morena, zapravo, oblikovala njega. Roman je pisan gotovo kao pjesma, s čestim ponavljanjima, kako rečenica tako i cijelih poglavlja – slika, što sve doprinosi brzom i frenetičnom ritmu, čime se postiže da se kroz tekst iščitava sva višeslojnost kiparstva u kamenu. Čim je ušao u kuću, otišao je u atelje i počeo proučavati kip. Pitanje zadnjeg poteza bilo je tu, nije ga se moglo izbjeći. Jer odgovor se krio negdje u kamenim grudima, leđima, nogama, usnama. U beskrajno pustom ateljeu. Prelazio je prstima po kosi, obrvama, usnama, bokovima, stopalima, moleći kip da mu oda koji ga to rez, detalj, dodir dlijetom, dijeli od dovršenja. Vlatko Ivandić, Atelje pod morem Vlatko Ivandić rođen je 1970. u Puli, gdje i danas živi i radi kao zamjenik općinskog državnog odvjetnika. Dosad je objavio zbirku pjesničkih odlomaka Priče ptica i ljudi te romane Prije nego bura stane i Atelje pod morem.

Često se pitam zašto samo praktikanti vizualnih umjetnosti, slikari i kipari, uzimaju za poziranje žive modele. Opće je mjesto, gotovo stereotip u našim predodžbama o načinu rada umjetnika, prizor umjetnika koji crta skice ili oblikuje prve strukture od gline ... Dajte malom englezu polovicu knjige 20 000 milja pod morem na materinskom jeziku, a drugu polovicu na francuskome, on će učiniti sve samo da bi je razumio, izjavio je jednom poznati dječji pisac Rudyard Kipling, otac Moglija i Riki-Tiki Tavija i tako najbolje i najkraće opisao privlačnost te neobične knjige. 5.

Mail Vlatko Ivandić rođen je 1970. u Puli, gdje i danas živi i radi kao zamjenik općinskog državnog odvjetnika.

POVEZANE KNJIGE