Zagreb, Zagreb – hrv.

Zagreb, Zagreb – hrv. - Ljubičić, Boris | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ljubičić, Boris
DIMENZIJA
12,95 MB
NAZIV DATOTEKE
Zagreb, Zagreb – hrv..pdf
ISBN
5656200889331

OPIS

Opis ZAGREB, ZAGREB naslov je ove knjige te pokazuje dvojnost grada kroz povijest – grada kojega treba spojiti… premostiti. Most između Grića i Kaptola slikovito se zove Krvavi most jer obilježava sukob… ali i spajanje, širenje grada s brda na brdo. U drugoj polovici 20-tog stoljeća grad je preskočio rijeku Savu, taj most zove se Savski mos;, ispod njega teče rijeka i dijeli grad na dva dijela. U Zagrebu stoluje spomenik kralju Tomislavu, jer je baš on prvi prešao Savu i ujedino jug i sjever Hrvatske. Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske. Zagreb spaja njen sjever i jug. ZAGREB je ZAGREB! A u Zagrebu na središnjem trgu je ban Jelačić, kip koji je uklonjen (1947.) i ponovno postavljen (1990.)… Ah, Zagreb, Zagreb… Kipari Ivan Meštrović (Zdenac života, Povijest Hrvata) i Kožarić (Prizemljeno sunce, AG Matoš), zagrebopisci Šenoa i Zagorka ili kipovi pisaca Kačića i Preradovića…ili političari Starčević, Radić i Tuđman (na Mirogoju), Hrvatsko narodno kazalište i Umjetnički paviljon (Beč i Pešta], Strosmayerova Akademija znanosti i umjetnosti i Rektorat zagrebačkog sveučilišta, stara i nova Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Meštrovićev Paviljon, Cibonin toranj… klasicizam i moderna, zagrepčanci i dotepenci… Ne, Zagreb je grad svih nas (Hrvata…) u svijetu i domovini i zato je ZAGREB ZAGREB! Daleko i blizu, u povijesti i sadašnjosti, mediteranski i srednjoeuropski, europski i svijetski. Zato se u ovoj knjizi ponavljaju isti motivi, isti kadrovi, sasvim iste slike u različitim suodnosima stvarajući prepoznatljiv i upamtljiv vizualni kod velikog grada. Na svakom njegovom ulazu i izlazu, na sjeveru i jugu, istoku i zapadu stoji tabla sa natpisom ZAGREB, ZAGREB.

ODLIČNE VIJESTI ZET-ova KARTA OD 4 KUNE ODSAD I ZA OKOLICU ZAGREBA: Evo za koja mjesta ćete je moći kupiti. 20:32 27.02.2017 zagreb.

Rudolf je morao istupiti znamenitim intervjuom u Vjesniku i objasniti hrv. javnosti da se radi o iznimno štetnom i akademski neutemeljenom sporazumu, ... MojZagreb ...

POVEZANE KNJIGE