Najveće svjetske financijske krize

Najveće svjetske financijske krize - Aliber, Robert | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Aliber, Robert
DIMENZIJA
12,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Najveće svjetske financijske krize.pdf
ISBN
7876467209691

OPIS

Jeste li znali na koji je način krivo upravljanje novcem i zajmovima utjecalo na financijsku povijest do danas? O tome kako je došlo do pravih financijskih eksplozija tijekom stoljeća, o anatomiji krize, špekulacijskim manijama, euforijama i ekonomskim bumovima čitajte u ovom suvremenom i bezvremenskom klasiku Charlesa P. Kindlebergera. Knjiga Najveće svjetske financijske krize govori o turbulencijama na financijskim tržištima, kao posljedici iracionalnog ljudskog ponašanja. Prema mišljenju Roberta M. Solowa, koji je napisao predgovor ovom izdanju, to se događa i zbog povećavanja bogatstva, bržeg i jeftinijeg komuniciranja, te evolucije nacionalnih i međunarodnih financijskih sustava. Postoji model po kojemu, uslijed pozitivnog ekonomskog pomaka, od euforije preko panike dolazi do sloma. Prema Kindlebergeru, ciklus manija i panika rezultira iz procikličkih promjena u ponudi kredita; ponuda kredita povećava se relativno brzo u dobrim vremenima, a zatim, kad oslabi gospodarski rast, stopa rasta kredita često jako pada. Tijekom ekonomske ekspanzije investitori postaju sve više optimistični i željni tražiti prilike za profit koje će se isplatiti u udaljenoj budućnosti, a zajmodavatelji postaju manje neskloni riziku. Racionalni entuzijazam preobražava se u iracionalni entuzijazam, razvija se ekonomska euforija i dolazi do povećavanja investicijskih i potrošačkih izdataka. Jedna od ključnih teza knjige jest da je svakom ekonomskom sustavu potreban zajmodavatelj u krajnjoj nuždi, koji može u pravo vrijeme i na odgovarajući način uspostaviti povjerenje i likvidnost. Međutim, kao što Solow ističe u predgovoru petog izdanja Najvećih svjetskih financijskih kriza, za Kindlebergera držati se krutih vjerovanja unatoč zbunjujućim činjenicama bio je po njegovom mišljenju jedan od opasnijih oblika iracionalnosti, osobito ako ga prakticiraju oni koji imaju mogućnost odlučivanja. Drugim riječima, doktrinarno rješavati takve probleme bilo bi pogrešno i opasno. Kindlebergerove pouke, prema riječima Richarda Sylle, profesora povijesti na New York University, mogu poslužiti zainteresiranim čitateljima da uvide kako prepoznati nadolazeću financijsku krizu i upravljati njome na odgovarajući način. Charles P. Kindleberger bio je profesor ekonomije na MIT-u i autor više od trideset knjiga: International Economics (1953), The World in Depression, 1929-1939 (1973), A Financial History of Western Europe (1984), Comparative Political Economy (2000) i dr. Robert Aliber je profesor međunarodne ekonomije i financija na University of Chicago. Autor je The Multinational Paradigm (1993) i drugih knjiga.

godine, u vrijeme globalne financijske krize. Kao čelnik Svjetske banke usko je surađivao s Međunarodnim monetarnim fondom i svjetskim vladama na rješavanju financijskog sloma.

godine krizom tržišta nekretnina u Sjedinim Američkim Državama (U SAD-u pod imenom "Subprime kriza", eng. Subprime crisis)..

POVEZANE KNJIGE