Doba modernizacije, 1780.-1830.

Doba modernizacije, 1780.-1830. - Dubrović, Ervin | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dubrović, Ervin
DIMENZIJA
11,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Doba modernizacije, 1780.-1830..pdf
ISBN
1621305238551

OPIS

More, Rijeka, Srednja Europa Knjiga obrađuje razdoblje velikih promjena, od vremena dviju revolucija, francuske društvene i britanske industrijske revolucije krajem osamnaestoga stoljeća, do početaka znatnijih gospodarskih i društvenih promjena na našem tlu. Riječ je o razdoblju napoleonskih ratova i novom ustrojstvu Europe poslije Bečkog kongresa (1814./1815.) koje se snažno odražava i na prilike u Hrvatskoj. U tom predpreporodnom razdoblju propale su stare države, Venecija i Dubrovnik, a tek početkom 1830.-ih, počinju europski nacionalni pokreti. Podnaslov More, Rijeka, Srednja Europa označava osnovni pristup, koji razvoj vidi obrnuto u odnosu na uobičajeno viđenje, koje počinje od središta – od Beča kao srca Habsburškog carstva. Ne šire se uvijek poticaji od Srednje Europe prema njenoj periferiji – Hrvatskoj i Rijeci, nego je velik dio tokova prvo morem stizao do glavnih luka, a potom se širio prema unutrašnjosti. Knjiga je zamišljena kao monografija iako su na njoj radili brojni ugledni hrvatski i strani istraživači, opći povjesničari i povjesničari gospodarstva i tehnike, koji su tekstove napisali na osnovu najnovijih istraživanja provedenih u arhivima u Rijeci, Zagrebu, Beču, Budimpešti, Ljubljani i Trstu. Glavni je naglasak knjige na snažnom razvoju gospodarstva, tehnologije i komunikacija, koji se preko Rijeke (i Trsta) šire do unutrašnjosti. Glavni je smisao knjige da se, donošenjem obilja nove i slabije poznate građe, ukaže na gospodarski i tehnološki razvoj naših krajeva – prije svega Rijeke – u kontekstu društvenog i gospodarskog razvoja Srednje Europe i u kontekstu prve globalizacije, koja omogućuje sve snažniju komunikaciju s prekomorskim svijetom – naročito s obje Amerike. Početak ovoga razdoblja vrhunac je djelatnosti stare merkantilističke multinacionalne Tršćansko riječke privilegirane kompanije, s gotovo tisuću radnika i sa sjedištem u Rijeci, a početkom devetnaestoga stoljeća pojavljuju se novi, liberalistički oblici poslovanja koji se pozivaju na slobodno tržište. Parni stroj, željeznica i parobrod 1830.-ih prestaju biti otkrića, ulaze u stvarni život i dopiru do naše obale. Knjiga velikog formata ilustrirana je poznatim i ali brojnim dosad nepoznatim ilustracijama iz više europskih arhiva i muzeja

28-43., 2006 DOBA MODERNIZACIJE 1780. -1830.

- kolovoz 2007. Uvod Pred vama je Bilten prinova Knjižnice Odsjeka za povijest koji obuhvaća razdoblje od gotovo godine dana, počevši od 1.

POVEZANE KNJIGE