Grenlandski leptiri

Grenlandski leptiri - Paljetak, Luko | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Paljetak, Luko
DIMENZIJA
12,44 MB
NAZIV DATOTEKE
Grenlandski leptiri.pdf
ISBN
6645890804938

OPIS

‘- Ljeta na Grenlandu vrlo su kratka. Cvijeće tamo živi tek nekoliko sati. Dan traje četiri mjeseca. Gotovo nepodnošljiv je odsjaj zaleđenoga mora. Nestrplivo se čeka doba lova, prvi snijeg, onaj nalik na sitne bijele leptire. Ovi koje vidiš, ovi grenlandski, nastali su križanjem bijelog polarnog leptira i onog koji se zove Diacrisa menthstri. Stvorio ih je neki biolog kao dar svojoj lijepoj Eskimki. Njoj je ime bilo Tarralikitak. Njegovo ime nije zapisano. – Kako je tebi ime? – upitao sam je napokon. – Sedna – rekla je ona – odnosno Nulijauk. To znači: Mlada djevojka. – Doznao sam zašto si mi uvijek uspjela pobjeći u onoj ulici. Otkrio sam onu vežu…- rekao sam joj. – Ono nisam bila ja. Ja sam ova ovdje. Uostalom, leptira nikad ne treba pitati što je bio prije – nastavila je šapatom i poljubila me.- Morali smo se sresti – dodala je još tiše.- drukčije nije ni moglo biti. Ayornamut, rekli bi Eskimi. Posve smo zašutjeli. Čuo se samo naš dah i lepršanje krila onih grenlandskih leptira koji su se polako stapali s onima na njezinoj haljini.’

Godina izdanja: 2006. Opis - GRENLANDSKI LEPTIRI.

Za sobom je neko vrijeme vukao zgužvani sivkas-tozeleni šal venecijanskih kanala. ... Suptilan pjesnik, pomni prevoditelj, ludistički zaigran u djelima za mlade ili za kazalište, kadar postmodernističkoj maniri spajanja tradicije i modernosti dati samosvojan prinos, Paljetak je sve to i u kratkoj proznoj formi.

POVEZANE KNJIGE