Numizmatika na povijesnom tlu Hrvatske

Numizmatika na povijesnom tlu Hrvatske - Mimica, Bože | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mimica, Bože
DIMENZIJA
5,95 MB
NAZIV DATOTEKE
Numizmatika na povijesnom tlu Hrvatske.pdf
ISBN
7100482370999

OPIS

Pred nama je životno djelo poznatoga hrvatskoga numizmatičara prof. Bože Mimice. Ono predstavlja sintezu njegova kontinuiranog rada na hrvatskoj numizmatici tijekom više desetljeća. Svojim radom Mimica se uspješno stavlja o bok Ljubiću, Brunšmidu, Rešetaru i Rengjeu pa se ovaj njegov rad može smatrati izravnim nastavkom njihova rada i važnim doprinosom hrvatskoj (i svjetskoj) numizmatici…. Međutim, numizmatika je i jedna od važnijih pomoćnih povijesnih znanosti. Ona je uz arheologiju u užem smislu riječi, epigrafiku, heraldiku, diplomatiku itd. osnova svakoga ozbiljnoga istraživanja povijesti. Mimičino djelo i u tom je smjeru snažan oslonac daljnjih povijesnih spoznaja. Zato će numizmatičarima i povjesnicima antike biti od nesumnjive i velike koristi sabrani podaci o grčkim i ilirskim novcima na našem tlu, ali težište je djela upravo na hrvatskoj numizmatici. Materijali iz Dalmacije, Slavonije i Bosne pomoći će boljem sagledavanju mnogih pitanja i vjerojatno ispravljanju mnogih ukorijenjenih zabluda.

Mato Ilkić 1.4. Bodovna vrijednost (ECTS) 4 1.9.Suradnici 1.5.Status predmeta sveučilišni izborni predmet 2.

Uobičajeno je da velike izložbe prate i veliki katalozi, a izložba Antički Grci na tlu Hrvatske, održana od 14. listopada 2010.

POVEZANE KNJIGE