Glumac i njegovo doba

Glumac i njegovo doba - Mrduljaš, Igor | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mrduljaš, Igor
DIMENZIJA
5,95 MB
NAZIV DATOTEKE
Glumac i njegovo doba.pdf
ISBN
4041632302782

OPIS

Prvak hrvatskog kazališta Dubravko Dujšin (1894.-1947.) rođen je kad je na čelo Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu došao Stjepan Miletić i kad se počeo stvarati moderni hrvatski teatar. Na miletićevskim temeljima uzdignut će se veličine koje će pozornicu pretvoriti ne samo u važnu umjetničku činjenicu, nego i u žarište društvenih zbivanja. Prije televizije i radija, dok je film još bio u povojima, kazalište je imalo važnost kakvu danas imaju televizija, radio i film zajedno. Vojnović, Begović, Krleža, Gavella… i, dakako, majstor glume Dubravko Dujšin, pojave su prema kojima su se u Zagrebu u prvoj polovici 20. st. određivale strane svijeta. Povjesničar teatra Igor Mrduljaš u ovoj stručno-publicističkoj knjizi opisuje to doba i značenje kazališta u njemu. U središtu njegova zanimanja jest ljudska i glumačka sudbina Dubravka Dujšina, od kraja Austro-Ugarske do početka komunističke Jugoslavije. Vješto, s mnogo erudicije i umijeća, autor na uzbudljiv način rekonstruira veliku glumačku karijeru, i pod svjetlima reflektora, i u kazališnom i društvenom zakulisju. Kad čitatelj ove knjige navečer ode u kazalište, u njemu naravno, neće naći ni Dujšina ni njegovo doba, ali će ono što nađe, svog glumca i svoje doba, mnogo bolje razumjeti.

... Glumac i njegovo doba - Knjiga o Dubravku Dujšinu.

To jedno iskustvo meni nikako nije bilo ugodno, a nije niti mojim prijateljicama u razredu. Ja nisam glumac i čovek koji se može pohvaliti tremom, ali kada mi je Šotra prvi put javio da želi da ja igram Aleksandra, moram priznati da mi nije bilo svejedno, najblaže rečeno. Poklonio mi je veliko poverenje podarivši mi tu ulogu, a ja sam se potrudio da to poverenje, a i sva njegova očekivanja, opravdam. Christopher Plummer, slavni karakterni glumac, šekspirijanskog backgrounda, umro je u 91.

POVEZANE KNJIGE