Psihoanaliza i njezini putovi

Psihoanaliza i njezini putovi - Roudinesco, Elisabeth | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Roudinesco, Elisabeth
DIMENZIJA
6,52 MB
NAZIV DATOTEKE
Psihoanaliza i njezini putovi.pdf
ISBN
6960569237846

OPIS

Ova je knjiga nastala na temelju utvrđenih činjenica: upitala sam se zašto danas, nakon sto godina postojanja i neospornih kliničkih rezultata, psihoanalizu tako žestoko napadaju oni koji je žele zamijeniti kemijskim liječenjem, za koje se smatra da je učinkovitije jer pogađa tzv. Cerebralne uzroke razdiranja duše. Daleko sam od toga da bih osporila korisnost tih supstanci i zanemarila pomoć koju pružaju. Samo sam htjela pokazati da one ne mogu izliječiti čovjeka od njegovih psihičkih patnji, bez obzira na to jesu li one normalne ili patološke. Smrt, strasti, seksualnost, ludilo, nesvjesno, odnos s drugim osobama oblikuju svačiju subjektivnost i nijedna znanost dostojna tog imena nikada neće s time izaći na kraj, na svu sreću. Psihoanaliza svjedoči o pobjedi civilizacije nad barbarstvom. Ona obnavlja ideju da je čovjek oslobođen svoje riječi te da njegova sudbina nije ograničena na njegovo biološko biće. Zato bi psihoanaliza u budućnosti morala u potpunosti zauzeti svoje mjesto uz druge znanosti kako bi se borila protiv mračnih težnji čiji je cilj svesti misao na neuron ili pobrkati želju s kemijskim izlučivanjem. (Iz predgovora autorice) Iz sadržaja Depresivno društvo; Poraz subjekta; Lijekovi za duh; Duša nije stvar; Ponašanje čovjeka; Velika svađa s nesvjesnom; Frankensteinov mozak; “Pismo iz ekvinocija”; Freud je mrtav za Ameriku; Francuski scientizam; Budućnost psihoanalize; Znanost i psihoanaliza; Tragični čovjek; Univerzalno, razlika, isključivanje; Kritika psihoanalitičkih institucija.

Freud je smatrao da pacijenti neće biti prisiljeni na neprilagođena ponašanja kada shvate da se zbog svojih nesvjesnih razloga tako ponašaju i da pacijent, vođen ... Lična psihoanaliza, koja se sastoji od četiri psihoanalitičke seanse nedeljno, četiri dana u nedelji, i koja traje tokom psihoanalitičke edukacije. Cilj lične, odnosno „trening" analize je istovetan sa ciljevima svakog drugog psihoanalitičkog tretmana, odnosno, omogućava razumevanje uticaja nesvesnih procesa na svesno funkcionisanje. Psihoanaliza i psihoanalitička psihoterapija nastale su iz medicinske prakse poslednjih desetak godina 19.

Autor: Elisabeth Roudinesco . Cena: 1.040,00 Din.

POVEZANE KNJIGE