Leksikon svetaca

Leksikon svetaca - Gorys,Erhard | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gorys,Erhard
DIMENZIJA
6,14 MB
NAZIV DATOTEKE
Leksikon svetaca.pdf
ISBN
3697739129905

OPIS

Iz godine u godinu putuju mnogobrojni ljudi u najrazličitije zemlje Europe i Sredozemlja i nailaze tamo u crkvama, kapelama i na drugim mjestima na kršćanske svece, na likove i relikvije katoličkih, pravoslavnih, armenskih, koptskih i drugih svetaca koji svjedoče o povijesti, crkvenoj povijesti, pa i o povijesti umjetnosti. Sveci nam ne odaju uvijek svoja imena, no iz njihova prikaza, prema predmetima koje imaju uza se ili ih prate, prema njihovim atributima, zainteresirani promatrač može utvrditi njihov identitet i saznati njihovu povijest života i djelovanja, a po mogućnosti i njihova mučeništva. Tome neka bude u pomoć i ovaj Leksikon svetaca. Iz sadržaja O knjizi; Štovanje kršćanskih svetaca; Proglašavanje svetim (kanonizacija); Štovanje svetaca u hrvatskim zemljama; Sveci od A do Ž; Atributi svetaca; Zaštitnici, pomoćnici i zagovornici; Rječnik pojmova.

od blaga i klasično pravilna sjetna Madonina lika do lirski nadahnutih sanjarskih i tužnih fizionomija svetaca poput Julijana, Jakova, Gabrijela, Grgura i Martina. Osoban je i u kompozicijama, što potvrđuju i cjeline njegovih slika, a još više ... Web aplikacija Pitajte knjižničare Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Nikolom u središnjem, te posao završiti do kraja 1513, ali je posljednju isplatu primio u srpnju 1515. U dubrovačkoj katedrali slika potkraj 1515.

POVEZANE KNJIGE