Zagreb i Hrvatska u Titovo doba

Zagreb i Hrvatska u Titovo doba - Badovinac, Tomislav (ur.) | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Badovinac, Tomislav (ur.)
DIMENZIJA
10,41 MB
NAZIV DATOTEKE
Zagreb i Hrvatska u Titovo doba.pdf
ISBN
4931868222384

OPIS

Na početku posljednjeg desetljeća 20. stoljeća dogodile su se prijelomne svjetsko-povijesne promjene u kojima se slomio poredak europskih socijalističkih zemalja. U kontekstu tih promjena, u nasilju i krvi nestala je i socijalistička Jugoslavija – dotad po mnogo čemu najuspješnija socijalistička zemlja, koja je, s Titom na čelu, ukazivala na mogućnost trećeg puta.Hrvatska se osamostalila u nametnutom ratu, te je međunarodno priznata na temelju antifašističke pobjede i državnopravnih tekovina narodnooslobodilačke borbe, tj. AVNOJ-a i ZAVNOH-a i jugoslavenskog Ustava iz 1974. godine. Velik dio hrvatskog materijalnog i duhovnog bogatstva stvoren je upravo u tom, gotovo polustoljetnom socijalističkom razdoblju, razvojem modernog društva i nacije. Pa ipak, novi poredak u samostalnoj Hrvatskoj grubo je kidao, pa i dalje kida, veze s tom našom nedavnom prošlošću. Unatoč ustavnoj preambuli, u kojoj je ZAVNOH označen kao jedna od osnova samostalne Hrvatske, na svim se poljima, ekonomskom, socijalnom, političkom, a nadasve i na svjetonazorskom, zaboravlja, negira i falsificira razdoblje od 1941. do 1990. godine. Taj nametnuti zaborav povijesti očituje se u školskim udžbenicima i obrazovnom sustavu, u istraživanjima i istraživanjima zločina rata i poraća pod paskom Sabora, u brojnim dimenzijama javnog diskursa, od politike do Crkve u Hrvata. Dotadašnja obimna povijesna literatura postala je većim dijelom dostupna tek stručnjacima. Iako je dio te literature bio nedovoljno objektivan, a ponekad i apologetski, današnja prevrednovanja povijesti često su otvoreno revizionistička, filofašistička odnosno filoustaška. Postalo je općeprihvatljivo zlonamjerno izjednačavanje fašizma i komunizma.

Balašević se sigurno ne bi ljutio da je znao da ga Filipović nije slušao u životu. Osjećam se ugodnije u Hrvatskoj. Vratit ću se uskoro kući, mogu se vratiti kući kada poželim, ali sada ne želim.

Pošto taj virus nije bio viđen od 1930., lokalni liječnici nisu odmah povezali simptome, groznicu, glavobolju, umor, osip i plikove, s velikim boginjama. Zagreb, Hrvatska - 5. veljače 2021: Nakon perioda niskih, zimskih temperatura, neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine izmamilo je građane Zagreba na ulice, unatoč epidemiološkim ... Svi prisutni u Sutinskim vrelima prije početka utakmice odali su Saračeviću počast minutom šutnje, a Zagreb je izgubio i 13.

POVEZANE KNJIGE