Državni lopov

Državni lopov - Hadžić, Fadil | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hadžić, Fadil
DIMENZIJA
7,35 MB
NAZIV DATOTEKE
Državni lopov.pdf
ISBN
7033238056907

OPIS

Fadil Hadžić ima moć da svoje komedije prožme »svijetlim smijehom«, kojim se na svoj način bori protiv »straha od ništavnosti i ispraznosti života«. No, svijetli značaj Hadžićeva smijeha ne otupljuje oštricu njegove satire već je samo jasno određuje: Hadžić izvrgava smijehu društvene negativnosti s namjerom da ih prokaže i tako pomogne borbi protiv njih, ali se pri tom čuva propisivanja recepata, i ostaje samo pri dijagnozi. Hadžićnas suoči s problemima i nama samima prepušta da pronađemo rješenja. Takav autorov postupak daleko je od nekog idejnog neutralizma, Hadžići te kako jasno navodi gledatelje kako da se odnose prema njegovim dramskim osobama i scenskoj radnji, ali pri tom s pravom računa na izgrađenu društvenu svijest svoje publike, a to automatski isključuje svaku autorovu didaktičnost i parolaštvo. Možda je bašu toj otvorenoj ponudi i ključ nesumnjiva uspjeha Fadila Hadžića kod publike.

Komedija je napisana davne 1977. jedna je od najizvođenijih predstava svih vremena a tekst je i danas je aktualan. Festival je zatvoren komedijom 'Državni lopov' u produkciji Studio Teatra, a igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

godine jedna je od najizvođenijih predstava svih vremena a tekst je i danas je aktualan zbog novih državnih lopova naše svakodnevnice. Hit- komedija dovodi u Split još jedan regionalni hit - komediju „Državni lopov" koja u sklopu svoje dalmatinske turneje 23.

POVEZANE KNJIGE