Pravopis hrvatskog jezika

Pravopis hrvatskog jezika - Anić, Vladimir | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Anić, Vladimir
DIMENZIJA
12,69 MB
NAZIV DATOTEKE
Pravopis hrvatskog jezika.pdf
ISBN
5542190431044

OPIS

Pravopis hrvatskoga jezika izrađen je na načelima fonološkoga pravopisanja kakvo je u tradiciji hrvatskoga pravopisanja. Pravila su mu iscrpna, precizna i jednostavna. Sve su glasovne promjene koje izazivaju pravopisnu intervenciju dane i u tablicama. Poseban je pozornost pridana dvama područjima koja su pravopisno zahtjevnija od drugih. To je područje suodnosa pravopisanja i pravogovorenja, pojava na granicama riječi i područje o zarezu. Pravopis donosi tri odvojena riječnika: opći rječnik, rječnik vlastitih imena i rječnik kratica. Prvi obuhvaća oko 50 000, drugi oko 2 600 i treći oko 700 jedinica. Uzimajući u obzir opći razvoj hrvatskoga jezika i neke pravopisne elemente koji su ušli u praksu posljednjih godina, autori su u ovom izdanju produbili i razradili svoju prvobitnu koncepciju zasnovanu prije 25 godina, dopunili i precizirali upute i pravila, obnovili primjere za primjenu i znatno obogatili pravopisni rječnik. U odnosu prema ranijem izdanju, ovaj je Pravopis hrvatskoga jezika novo djelo, s više od 50% obnovljene, dopunjene i potpuno nove građe. Gdje god je bilo moguće, tj. gdje god je to bilo u njegovoj kompetenciji, Pravopis hrvatskoga jezika iskoristio je gramatičke i leksičke višestrukosti, pa onda i pravopisne višestrukosti. Kao što su gramatičke i leksičke višestrukosti pretpostavka razvoja gramatičkih i leksičkih normi, tako su i pravopisne višestrukosti pretpostavka razvoja pravopisnih normi.

i Sabor je donio o tome jednu odluku. To je spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, objavljenu u ožujku 1967, dakle prije trideset i šest godina. Josip Silić Vladimir Anić PRAVOPIS HRVATSKOGA JEZIKA.

Uvod u hrvatski jezik. Hrvatski se jezik piše latinicom, pismom kojim se služe i mnogi drugi narodi.

POVEZANE KNJIGE