Vođa

Vođa - Novaković, Aleksandar | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Novaković, Aleksandar
DIMENZIJA
4,92 MB
NAZIV DATOTEKE
Vođa.pdf
ISBN
2922249477850

OPIS

DOBITNIKA KNJIŽEVNE NAGRADE V.B.Z.-a ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN 2010. GODINE Roman Vođa beogradskog autora Aleksandra Novakovića precizna je i bolna vivisekcija onog brutalnog, oholog i dozlaboga paranoičnog duha ispunjenog vječno nezadovoljivom mržnjom i prezirom, duha, dakle, koji pokreće, opslužuje i hrani sve naše ratove od pamtivijeka pa do današnjeg vremena. Smještena u samo jedan dan, Vidovdan historijske 1914. godine, i krećući se odatle unazad i unaprijed te pokrivajući tim naglim i neočekivanim skokovima razdoblje od gotovo četrdeset godina, ova neobična priča vodi nas čudnovatim i mračnim putanjama protagonista Stojana Stamenkovića, kapetana 5. čete Drugog puka VKS, čovjeka oluje i vihora, krvoloka Balkanskih ratova, nemilosrdnog zatirača Bugara, istjerivača Turaka, masovnog ubojice nedužnih civila u Albaniji, čovjeka bez samilosti, otpatka crnorukaške zavjereničke bratije, notornog pijanca i lutalice, i predstavlja vrhunski delirium tremens pripovjedačke umjetnosti, prostor na kom se košmarna, alkoholom natopljena snoviđenja i još mračnija stvarnost susreću i tvore nadasve uzbudljivu romanesknu građu. Roman Vođa strašna je priča o svim našim zločinima i o svim našim zločincima. Bilo ih je u prošlosti, ima ih i danas, a bit će ih – tih neiscrpnih, neuništivih, vječnih strašnih Stojana Stamenkovića – i u budućnosti. Iako precizno smješten u jedno vrijeme i jedno razdoblje, ovaj kratki roman univerzalna je priča o zlu koja ne poznaje granice i koja je – a to je svakako najstrašnije od svega – jednako razumljiva svuda.

P. P./Hina; Zadnja izmjena 04.02.2021 11:28; Objavljeno 04.02.2021 u 11:25 Sovjetski vođa imao je dvije žene, troje svoje djece i jedno usvojeno.

čak i kime će se oženiti. Tražeći savjet, Connor se obraća Ilysi, mladoj proročici, koja otkriva nadolazeću opasnost - i strast koja plamti samo za njega. Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je na oslobađanje političkih vođa i napredak prema demokraciji u Mijanmaru, gdje je nedavno došlo do vojnog udara, javlja Anadolu Agency (AA). Vojni čelnik Mjanmara, general Min Aung Hlaing, u ponedjeljak je obećao slobodne izbore nakon isteka izvanrednog stanja, javljaju agencije i dodaju da vođa hunte nastoji smiriti napetosti zbog masovnih prosvjeda i policijske prijetnje da će primijeniti silu..

POVEZANE KNJIGE