Okrutnost

Okrutnost - Prtenjača, Ivica | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Prtenjača, Ivica
DIMENZIJA
7,63 MB
NAZIV DATOTEKE
Okrutnost.pdf
ISBN
9357490822227

OPIS

Jednoj od najdojmljivijih osobnosti recentne književne scene u nas, pjesniku i prozaiku Ivici Prtenjači, pripala je ovogodišnja nagrada za neobjavljeni rukopis 7. Dana Dobriše Cesarića – etablirane požeške književne priredbe međunarodnog karaktera.Prtenjačin stihopis naslovljen “Okrutnost”, petočlano povjerenstvo za dodjelu nagrade ocijenilo je najboljim u konkurenciji od čak stotinu i deset rukopisa pristiglih na tradicionalni natječaj. Knjiga Ivice Prtenjače na tragu je svega onoga što je ovaj autor pisao i ranije. Dobrim se dijelom bavi okrutnošću vremena u kojemu živimo, bilo onih nepredvidljivih, bilo onih na koje smo već, na žalost, naviknuti u vlastitome svakodnevlju. Taj realitet mnogi više ne prepoznaju kao nešto neprirodno, kao nešto u čemu tek glumimo da živimo. Kako do intime? Prtenjača sjajno spaja dva različita tipa pjesničkog iskustva – ono “stvarnosne” poezije aktualne u posljednjih dvadesetak godina, karakteristične po izravnom tematiziranju vremena u kojemu živimo, ali i ono hrvatskoga pjesništva 70-ih i 80-ih godina, karakteristično po upravo bujnoj metaforičnosti”, obrazlaže predsjednik povjerenstva za dodjelu nagrade Delimir Rešicki, dodajući kako se spoj te metaforičnosti, izravnosti i emotivnosti u Prtenjačinu pisanju pokazao dobitnom kombinacijom koja neprijeporno zaslužuje priznanje! I sam autor upozorava kako je danas jednako okrutno pisati poeziju, kao i “živjeti u okrutnom svijetu oko nas! Zbirka poezije Okrutnost nastala je kao svojevrstan ‘odgovor’ na njegov roman (“Dobro je, lijepo je”, op. a.), koji je publika doživjela kao nježan i optimističan. “Ova zbirka nema s njim ništa zajedničko i dolazi u trenutku moga životnoga zrenja. Razmišljao sam o tome kako nastaju pjesme, što se događa s oblikovanjem intime u današnjoj umjetnosti. Shvatio sam da intima znači vrlo malo ukoliko nije estetizirana i baš mi se to estetiziranje intime učinilo – duboko okrutnim!”, kaže Prtenjača, podsjećajući kako je i sam status poezije danas u medijima i javnosti izložen okrutnosti – jer poezija ne dobija prostor i mjesto koje zaslužuje.

Prijetnje. Omiljeno sredstvo psiho-zlostavljača: prijetnje da će vas ostaviti, da će povrijediti sebe (ili vas) ili da će se baviti ilegalnim ili štetnim aktivnostima. okrutnost.

Najzanimljiviji članci, slike i video vezani za temu OKRUTNOST. Sva prava pridržana . 17.

POVEZANE KNJIGE