Sjaj epohe

Sjaj epohe - Radaković, Borivoj | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Radaković, Borivoj
DIMENZIJA
12,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Sjaj epohe.pdf
ISBN
8238173646650

OPIS

Kultni roman Borivoja Radakovića“Sjaj epohe” je bio prvi roman generacije koja je prošla iskustvo punka i novoga vala. U njemu su se prvi puta u povijesti hrvatske književnosti pojavili nogometni navijači, i to onakvi kakvim ih danas znamo, sirovi i adrenalizirani, ispunjeni idealima uz koje se spremno umire. “Sjaj epohe” bio je prvi naš urbani prozni tekst, od onih koji će se nastaviti ispisivati krajem devedesetih i koji će u jednome trenutku postati naraštajna manira. To je bila ta naša gradskost i naš identitet, koji ćemo stvarati i trošiti i od kojega ćemo u velikoj mjeri živjeti u vremenima post-jugoslavenskih bijesnih i krvavih nacionalizama. Boro Radaković ga je stilizirao i dovršio u “Sjaju epohe”. Spletom okolnosti i logikom zlih vremena, on je, eto, postao nehotični i slučajni začinjavac prve hrvatske književnosti nakon raspada… “Sjaj epohe” teče u dva, naizgled vrlo različita, čak i disparatna, narativna toka. Prvi je urbani, punkerski, navijački i londonski, pun gnjeva i eskapizma jedne subkulturne religije. Drugi je ispunjen čemerom socijalističkih ceremonijala, redakcijskih i komitetskih sastanaka, unutarpartijskih spletki, prijetnji, razočaranja i disidentskih inicijacija… Paradoksalno jest, ali danas taj dio priče razumijem puno bolje nego u doba kad nam je, u velikoj mjeri, određivao sudbinu… Miljenko Jergović

"Sjaj epohe" bio je prvi naš urbani prozni tek… U nakladi V.B.Z.-a objavljeno je novo izdanje kultnog romana Borivoja Radakovića "Sjaj epohe". U romanu i na naslovnici objavljen je serijal umjetničkih fotografija Igora Kelčeca, a svakoj od njih je u romanu posvećen sonet koji piše glavni lik. »Sjaj epohe« Borivoja Radakovića - Na razmeđi proze u trapericama i suvremene žargonske i žargonizirane proze Radakovićev roman Sjaj epohe, objavljen 1990, pred sam početak ratova na prostoru bivše Jugoslavije, može se predstaviti kao sljednik proze u trapericama i kao svojevrsna anticipacija „buma" žargonske i žargonizirane proze na prijelazu stoljeća, kada će ona postati ... Uvjeren sam da bi Radakovićev Sjaj epohe kada bi ga uvrstili u školsku lektiru vjerojatno bio jedna od najčitanijih knjiga u hrvatskoj povijesti.

"Sjaj epohe" bio je prvi naš urbani prozni tekst, od onih koji će se nastaviti ispisivati krajem ... "Sjaj epohe" bio je prvi naš urbani prozni tekst, od onih koji će se nastaviti ispisivati krajem devedesetih i koji će u jednome trenutku postati naraštajna manira. To je bila ta naša gradskost i naš identitet, koji ćemo stvarati i trošiti i od kojega ćemo u velikoj mjeri živjeti u vremenima post-jugoslavenskih bijesnih i krvavih ... Sjaj epohe : roman, dvostruki putopis Tekstualna građa, tiskana .

POVEZANE KNJIGE