Ne poklanjaj srce divljim stvorovima

Ne poklanjaj srce divljim stvorovima - Kegljen, Kristina | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kegljen, Kristina
DIMENZIJA
11,56 MB
NAZIV DATOTEKE
Ne poklanjaj srce divljim stvorovima.pdf
ISBN
3274770132293

OPIS

“Druga zbirka poezije Kristine Kegljen Ne poklanjaj srce divljim stvorovima ljubavne je tematike, dapače, uglavnom se radi o ispovjednoj poeziji u kojoj se ljubav pokazuje kao ono žuđeno koje uvijek izmiče, propada, čega se partner boji, u što ulazi s kalkulacijom koja razara, koju ljubav ne podnosi. Euforičan ton ove poezije svoju energiju podjednako crpi iz propasti kao i iz nade, iz nekog neobičnog i velikog vitalizma, ova poezija usisava i gužva svijet oko sebe, kao i ljubav koju nudi i traži. Sve su to razlozi zbog kojih se ova knjiga eksa, jer nudi nešto poput seksa, strast i postkoitalnu tugu i rezignaciju.” -Kruno Lokotar “Nakon knjige Capricorn, otisnute u nakladi ogranka Matice Hrvatske povodom nagrade Goran u kategoriji učenika srednjih škola, Kristina Kegljen javlja se novom zbirkom, knjigom pretežito ljubavne, konfesionalne lirike transparentno naslovljenom Ne poklanjaj srce divljim stvorovima. Već prvi pogled na tekst upućuje nas na nametljivi izostanak interpunkcije u većini pjesama; tvorbu sintaktičkih cjelina opkoračenjima i aktivacijom semantičkog okvira sintagme ili većeg fragmenta, čije je dinamičko nizanje tek na kraju ponekad zaustavljeno točkom kao parasignalom zaokruženosti, razgraničenja teksta i svijeta. ‘’Nekontrolirani’’, principom anything goes kanalizirani prodor informacija u tekst rezultira gotovo potpunim dokidanjem njihove semantičke vrijednosti. Značenjski ispražnjeni označiteljski lanci dodatno naglašavaju vlastitu, na fonetskom učinku, grupiranju vokalnih ili konsonantskih jedinica baziranu, ritmotvornu ulogu. Isprekidan, opkoračenjima i prebacivanjem, ali i razbijanjem pretpostavljene semantičke cjeline ‘’sinkopirani’’ ritam i formalno naglašava raspršenost lirskog subjekta kao presjecišta impulsa koji grubo selektirani prodiru u tekst, partikulariziranu svijest koja funkcionira kao neka vrsta katalizatora. Usprkos izraženoj usmjerenosti prema predmetu, njezina afektivna izražajna snaga permanentno indicira svojeg pošiljaoca zadržavajući time izraziti lirski naboj. Pisanje je kod Kegljenice uspostavljeno kao emancipatorni projekt, pisanje je to koje oslobađa – oslobađa jer artikulira i samoobjavljuje.” -Marko Pogačar

Kerempuh je nagradio njezin dramski tekst I ne ljuti se, molim te, koji je bio i koncertno izveden. 43 Kristina Kegljen Ne poklanjaj srce divljim stvorovima Filozofski fakultet 44 Siniša Bosanac, Dora Lukin, Petra Mikolić Kognitivni pristup značenjima umanjenica: Značenjska analiza hrvatskih umanjenica Filozofski fakultet 45 Lana Ciboci Bolonjski proces i visoko školstvo medijskim očima Hrvatski studiji Područje prirodnih znanosti Nagradu Na vrh jezika za godinu 2010. je, nakon Marka Pogačara (Pijavice nad Santa Cruzom), Ljube Lozančić (Slavlje na pučini), Kristine Kegljen (Ne poklanjaj srce divljim stvorovima), Sandre Obradović (Jastučić za igle) dobio Marijo Glavaš. Objavljene su joj tri zbirke pjesama (Geleri i grožđice, Ne poklanjaj srce divljim stvorovima i Capricorn).

Objavila: Capricorn (poezija, 2006.), Ne poklanjaj srce divljim stvorovima ... Na Hrvatskom radiju igraju njezine kratke radio drame u emisiji Male forme kao i u Radio ateljeu. Za dramski tekst "Jagode" dobila je Rektorovu nagradu 2017., a za zbirku pjesama "Ne poklanjaj srce divljim stvorovima" 2009.

POVEZANE KNJIGE