Filozofija i smrt

Filozofija i smrt - Milčinski, Maja | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Milčinski, Maja
DIMENZIJA
9,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Filozofija i smrt.pdf
ISBN
2122287514983

OPIS

Ovo djelo uz različite teme i probleme azijskih filozofskih i religijskih škola nastoji prikazati prihvaćanje smrti kao dijela života. Na neki način tradicija kultiviranog odnosa spram smrti u nekim azijskim tradicijama djeluje kao lijek te omogućuje pozitivan odnos spram života.Budizam je istočnoazijski oblik duhovnosti, religija i filozofija s temeljnim pretpostavkama koje se zbližuju s onim naucima u svijetu što se ponekad nazivaju mističkima. Polazeći od stajališta da je temeljna činjenica života patnja, sve se nastojanje budizma sastoji u dovođenju ljudi do izbavljenja u smislu oslobođenja od okolnosti što čovjeka navode na patnjui svakakve oblike ovisnosti, kao i do oslobođenja od subjektivnog pritiska prijeteće smrti. U tome jest ili bi barem trebao biti cilj u suštini svih religija, filozofija i praktičnih znanosti, samo što se istočnoazijska mudrost prihvaća tog projekta – za razliku od europsko-američkog modela – iznutra u čovjekovom duhu, a ne polazeći od vanjskog svijeta u mjeri u kojoj je dostupan spoznavanju posredstvom ljudskih osjetila i odgovarajućeg manipuliranja.

Filozofija je, ako upotrebimo ženski oblik, ljubiteljica mudrosti, ili ljubljenica mudrostti, ili najjednostavnije i depersonalizovano - voleti mudrost. „Derviš i smrt" uistinu predstavlja remek-djelo bosanskohercegovačke književnosti. To je roman koji ističe filozofiju apsurda života, ponajviše svojstvenu čovjeku u modernom svijetu, ali i svim ljudima kroz historiju, gdje Ahmed Nurudin predstavlja svakog tragičnog usamljenog pojedinca koji se ne uklapa u okrutni svijet zla i nastoji učiniti sve kako bi ga izmijenio. Filozofija ili mudroslovlje je znanost koja proučava principijelne, apstraktne i opće probleme vezane za bitak, znanje, moral, um, jezik i ljudsku egzistenciju.

Najgore od svih zala, prema Sokratu, nije ­smrt, već prestati filozofirati, drugim riječima pre­stati tragati i činiti dobro ... Maja Milčinski - Filozofija i smrt, Banja Luka, 12 KM, Preko 15 000 naslova u ponudi Filozofija i ...Sokrat i smrt "Mišljenje i razum jeste ono što upravlja, što je istinito i što je opšte" - Sokratove su reči, koje i danas, posle dveipohiljade godina, slušamo i u njima pronalazimo smisao. Prema mišljenju Hegela, Sokrat je bio najinteresantnija pojava u istoriji filozofije.

POVEZANE KNJIGE