Psihologija cjeloživotnog razvoja

Psihologija cjeloživotnog razvoja - Berk, Laura E. | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Berk, Laura E.
DIMENZIJA
6,84 MB
NAZIV DATOTEKE
Psihologija cjeloživotnog razvoja.pdf
ISBN
3603988756032

OPIS

Knjiga je rezultat bogatog stručnog i osobnog iskustva autorice Laure Berk. Na prvom i najvažnijem mjestu bili su interesi i potrebe stotina studenata koji su slušali razvojnu psihologiju. Kao drugo, kako je prolazila kroz razvoj u odrasloj dobi, autorica je počela intenzivnije razmišljati o činiteljima koji su oblikovali i preoblikovali njezin životni put – obitelji, prijateljima, mentorima, suradnicima, zajednici i širem društvu. Temeljni pristup knjige čini sedam filozofskih sastojaka: 1. Razumijevanje velikih razlika među teorijama koje postoje u ovom području te jakih i slabih strana svake od njih, 2. Shvaćanje cjeloživotne perspektive kao integrativnog pristupa razvoju, 3. Poznavanje slijeda razvoja i procesa koji leže u njegovoj osnovi, 4. Utvrđivanje utjecaja konteksta i kulture na čovjekov razvoj, 5. Razumijevanje zajedničkog doprinosa bioloških i okolinskih činitelja razvoja, 6. Osjećaj za međuovisnost svih područja razvoja – tjelesnog, kognitivnog, emocionalnog i socijalnog, 7. Razumijevanje međusobne povezanosti teorija, istraživanja i praktične primjene znanstvenih spoznaja. Knjiga u svijetu uživa ugled najmodernijeg temeljnog udžbenika za razvojnu psihologiju. Osim neosporno impozantne količine najrelevantnijih podataka za razvojnu psihologiju, ova knjiga ima još neke kvalitete koje joj donose tako veliku popularnost u akademskoj zajednici. Prvo, sadrži niz tabličnih prikaza koji zorno pokazuju sličnosti i razlike između najutjecajnijih teorija u razvojnoj psihologiji. Drugo, evaluacije i usporedbe tih teorija su vrlo nepristrane – ukratko: nije moguće otkriti kojem se usmjerenju priklanja autorica. Treće, budući da je riječ o udžbeniku, važno je i kako su znanja prezentirana s didaktičke točke gledišta. Na kraju poglavlja, prije kratkog glosarija, nalaze se tri rubrike: Ponovi, Usporedi i Poveži. Dakle, neprekidno potiče čitatelja da postavlja pitanja i onda sam kreativno treba naći odgovore na njih. Naveden je i niz odličnih mnemotehničkih savjeta nužnih za usvajanje tako velike količine podataka. Sadržaj rukopisa je vrlo čitljivo napisan, s obiljem slika, grafikona i tablica koje izvrsno ilustriraju opisane pojave i zakonitosti.

PSIHOLOGIJA CJELOŽIVOTNOG RAZVOJA. Šifra: 226839 (0) Ostavi recenziju Godina izdanja: 2008.

Studenti će razumjeti i razlikovati, te kritički moći razmatrati metode i nacrte istraživanja razvoja ... U drugom semestru studenti imaju dva obvezna kolegija (Teorije odgoja i školei Istraživanja i razvoj odgojno-obrazovnih kurikuluma), a između ostala dva ponuđena obvezna kolegija (Psihologija cjeloživotnog razvoja i Teorijsko i empirijsko utemeljenje istraživanja u kineziološkoj edukaciji), odabiru jedan ovisno o istraživačkom području. Psihologija djetinjstva i adolescencije ... kolegija i položenog ispita studenti će znati opisati ključne razvojne promjene u različitim područjima razvoja, koje se događaju u razdoblju od začeća do odrasle dobi.

POVEZANE KNJIGE