Gradski pejzaž

Gradski pejzaž - Cullen, Gordon | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Cullen, Gordon
DIMENZIJA
6,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Gradski pejzaž.pdf
ISBN
8237388746292

OPIS

“Gradski pejzaž” je umetnost stvaranja vizuelne koherentnosti i organizovanja mnoštva zgrada, ulica i prostora koji čine gradsku celinu. Ove ideje prvi je uobličio Gordon Kalen u časopisu Architectural Review, a kasnije su otelovljene u knjizi “Gradski pejzaž” (1961), koja je momentalno ostavila jak uticaj na arhitekte, planere i sve one koji su se bavili idejom o izgledu gradova. Interesovanja ove knjige dosežu, međutim, znatno dalje od profesionalne sfere. Neki je mogu smatrati važnim doprinosom umetnosti i istoriji arhitekture, dok ona, po prvi put, izučava izvesne vizuelne efekte, koji su u grupnim zgradama bazirani na prilično definisanim, pa čak i spontanim estetskim principima. Drugi kružok čitalaca možda smatra da je knjiga vredna jer im ukazuje kako da cene, na način na koji to nijedna druga knjiga ranije nije uradila, ono što jedan grad čini arhitektonskim “delom”. Treća grupa bi možda želela da izučava knjigu zbog Kalenovih izvanrednih crteža gradskog pejzaža – veština u kojoj je on priznat kao neprikosnoven. Fascinantnost ove knjige je beskrajna za sve koji imaju smisla za vizuelno. U ovoj skraćenoj verziji, studije specifičnih gradova su izostavljene i umesto toga, Kalen je dao doprinos u vidu novog predgovora i zaključka koji adekvatno smeštaju njegove ideje u kontekst sedamdesetih godina.

Pejzaž, pejsaž ( francuski: paysage) ili krajolik je likovni motiv s prikazom krajobraza ili dijela krajolika. Prema kraju u kojem je rađen može biti: planinski, šumski, poljski, riječni ili pejzaž mora zvan marina; panorama je široki pogled na grad, a veduta je prikaz gradskih trgova i ulica. "Gradski pejzaž" je umetnost stvaranja vizuelne koherentnosti i organizovanja mnoštva zgrada, ulica i prostora koji čine gradsku celinu.

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000234493: Matična publikacija: Gordon Cullen: GRADSKI PEJZAŽ Izdavač:.....Građevinska knjiga Biblioteka:.....Agora Mesto izdanja:.....Beograd Godina izdanja:...19 Hvala vam što redovno dopunjujete svoj račun . To nam omogućava da ceo tim i dalje vredno razvija Gradski pejzaž je umjetnost stvaranja vizuelne koherentnosti i organizovanja mnoštva zgrada, ulica i prostora koji čine gradsku cjelinu.

POVEZANE KNJIGE