Arhitektura italijanske renesanse

Arhitektura italijanske renesanse - Murray, Peter | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Murray, Peter
DIMENZIJA
3,12 MB
NAZIV DATOTEKE
Arhitektura italijanske renesanse.pdf
ISBN
3363536293124

OPIS

U pitanju je knjiga vredna pažnje stručne javnosti i studenata arhitekture, koja obrađuje arhitektonska dešavanja u rasponu od šest vekova – počinjući romanikom i gotikom, i završavajući se manirizmom. Koncepcijski zamišljena kao istorijski, društveni, kulturni i umetnički pregled, ova knjiga se bavi stilskim problemima u arhitekturi, kritički i utemeljeno sagledavajući značajne građevine pojedinih epoha i njihove uticajne stvaraoce. Po prvi put prevedena na srpski jezik, u izdanju “Građevinske knjige”, Arhitektura italijanske renesanse predstavlja uspešan pokušaj sintetizacije velikog razdoblja u istoriji arhitekture.Metodološki obradivši period pre renesanse u Italiji, Piter Marej je u velikoj meri obratio pažnju na uzročno-posledične veze dešavanja u istoriji i umetnosti, na osnovu čega je stvorio homogenu i logičku celinu. Autor je u ovom, trećem izdanju, naročitu pažnju posvetio bibliografiji, koja je ispravljena i predstavljena u celosti, zbog velikog interesovanja za italijansku arhitekturu od pre četiri decenije (1963), kada je knjiga prvi put i izdata.

U pitanju je knjiga vredna pažnje stručne javnosti i studenata arhitekture, koja obrađuje arhitektonska dešavanja u rasponu od šest vekova - počinjući romanikom i gotikom, i završavajući se manirizmom ... "Arhitektura italijanske renesanse" u izdanju "Građevinske knjige", autora Pitera Mareja, vrsnog poznavaoca arhitekture, profesora istorije umetnosti na Londonskom univerzitetu i naslednika Nikolausa Pevsnera na Birkbek koledžu, prvi put se pojavljuje na srpskom jeziku. Autor je u ovom, trećem izdanju, naročitu pažnju posvetio ... Arhitekturi renesanse uzor je bila anticka arhitektura.

Autor je u ovom, trećem izdanju, naročitu pažnju posvetio bibliografiji ... Tokom 1500-ih, veliki majstor renesanse, radikalni Michelangelo Buonarroti, oslikao je plafon Sikstinske kapele i dizajnirao kupolu za sv. Petrova bazilika u Vatikanu.

POVEZANE KNJIGE