Levijatan

Levijatan - Auster, Paul | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Auster, Paul
DIMENZIJA
12,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Levijatan.pdf
ISBN
4121811600958

OPIS

Klasični krimić s pričom koja je do 11. rujna mnogima izgledala sasvim nevjerojatna! Novo čitanje slavnog Austerovog romana ”Levijatan”, prvi puta objavljenog još prije petnaest godina, fascinira ponajprije snažnom proročkom dimenzijom. Jer sasvim je sigurno da u novijoj američkoj književnosti ne postoji roman koji bi bolje opisao mehanizme američke politike, koja neumitno na sebe privlači sjeme terorizma. Glavni Austerov romaneskni lik je Benjamin Sachs koji knjige zamjenjuje eksplozivom. Auster, naravno, svog junaka ne zamišlja kao avionskog bombaša (to je 1994. napravio Tom Clancy u romanu ”Izvršene naredbe!”) Posve neslučajno, druga romaneskna linija bavi se seksom koji postaje jedina stvarna dominanta američkog društva. Bilo kakav pokušaj da muškarac i žena žive zajedno je nemoguć, pogotovo unutar obitelji, koja unatoč svemu, institucionalno izumire, što je samo simptom svijeta kojim vlada opća ispraznost i izgubljenost, a čiji se likovi upuštaju u ljubavi unaprijed osuđene na propast, kao i u mnoštvo promiskuitetnih veza u potrazi za kratkoročnim bijegom od užasa koji ih okružuje. Kao i u svojim drugim romanima, u ”Levijatanu” je Paul Auster ponovno ispremiješao fikciju i fakciju, stvarne događaje je umotao u celofan izmaštanih života, a realne likove doveo u situaciju da oblikuju sudbine izmišljenih ljudi. Još spretnije koristi tragove stvarnosti kako bi ispričao jednu priču koja je do 11. rujna mnogima izgledala sasvim nevjerojatna. Auster je svoj Levijatan umotao u celofan klasične kriminalističke priče, no ovaj je roman ponajprije velika metafora o čudovišnom, tragičnom društvu koje neumitno propada.

civilnog društva koja se stvara kada država NIJE ODGOVORILA očekivanjima tih poreskih obveznika,... SNIMKA grubog premlaćivanja i zlostavljanja pasa u Dalmatinskoj zagori zgrozila je javnost, no popularni i po mnogočemu kontroverzni pokret Levijatan, odnosno njegova hrvatska podružnica, otišao je korak dalje. Došli su do zlostavljača te su ga natjerali da im prizna što je učinio, a njegovu izjavu su snimili. Levijatan.

Pokret Levijatan, nastao kao aktivističko udruženje s ciljem sprečavanja nasilja nad životinjama, zastupa ekstremno desne stavove i propagira mržnju prema migrantima. Otvorite galeriju fotografija. Pokret Levijatan osnovan je 2015 .

POVEZANE KNJIGE