Azteci

Azteci - Soustelle, Jacques | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Soustelle, Jacques
DIMENZIJA
9,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Azteci.pdf
ISBN
2354502503924

OPIS

Azteci su bili zadnje od sedam barbarskih plemena Chichimeka, tek malena skupina koja je do 12. stoljeća bila potpuno nepoznata u drevnom Meksiku. Narod čije lice nitko nije poznavao lutao je više od sto godina. Prezireni od svih. Azteci su sa sobom nosili samo malu drvenu statuu svoga boga Hu-itzilopochtlija i nesalomljivu volju. I upravo će ih to učiniti veličanstvenim gospodarima Meksika i pretvoriti u civilizaciju koja je preuzela sva vrhunska dostignuća prethodnih kultura, od kozmologije i religije, graditeljstva i književnosti do vrhunskih matematičkih i astronomskih spoznaja utkanih u nevjerojatno precizan Aztečki kalendar. Ali, Azteci su također bili i narod koji je zatvorio krug drevnih meksičkih civilizacija-, stjecajem mnogih neobičnih okolnosti, te smionošću i ogromnom brutalnošću, konkvistador Hernari Cortes 1521. godine osvaja Tenochtitlan, nakon čega se aztečko carstvo urušilo. Zlokobno proročanstvo koje je zaokupljalo aztečkog vladara Montezumu ispunilo se. Završilo je stotinu godina slave naroda Sunca.

Popis Grid 1 . Sveti asteški prostor i osvajači .

Ali Evropljani su osim oružja donijeli nešto mnogo gore sa sobom. Asteci su bili jedno od indijanskih plemena koja su naseljavala Meksičku dolinu prije 1000 godina. Mnogo prije njih, svoju civilizaciju su u Meksičkome zaljevu razvili Olmeci, narod koji je bio vješt u izradi prelijepih skulptura i keramike. Azteci, narod koji je u četrnaestom stoljeću sa sjevera prodro na Meksičku visoravan te na otoku, usred jezera Tezcuco, podigao veličanstvenu prijestolnicu Tenochtitlán (današnji grad México), da bi ih u šesnaestom stoljeću pokorio španjolski konkvistador Hernán Cortés, posljednja su stara meksička civilizacija.

POVEZANE KNJIGE