Azteci

Azteci - Soustelle, Jacques | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Soustelle, Jacques
DIMENZIJA
7,51 MB
NAZIV DATOTEKE
Azteci.pdf
ISBN
4379733552103

OPIS

Azteci su bili zadnje od sedam barbarskih plemena Chichimeka, tek malena skupina koja je do 12. stoljeća bila potpuno nepoznata u drevnom Meksiku. Narod čije lice nitko nije poznavao lutao je više od sto godina. Prezireni od svih. Azteci su sa sobom nosili samo malu drvenu statuu svoga boga Hu-itzilopochtlija i nesalomljivu volju. I upravo će ih to učiniti veličanstvenim gospodarima Meksika i pretvoriti u civilizaciju koja je preuzela sva vrhunska dostignuća prethodnih kultura, od kozmologije i religije, graditeljstva i književnosti do vrhunskih matematičkih i astronomskih spoznaja utkanih u nevjerojatno precizan Aztečki kalendar. Ali, Azteci su također bili i narod koji je zatvorio krug drevnih meksičkih civilizacija-, stjecajem mnogih neobičnih okolnosti, te smionošću i ogromnom brutalnošću, konkvistador Hernari Cortes 1521. godine osvaja Tenochtitlan, nakon čega se aztečko carstvo urušilo. Zlokobno proročanstvo koje je zaokupljalo aztečkog vladara Montezumu ispunilo se. Završilo je stotinu godina slave naroda Sunca.

3. Potomci nekada slavnih i moćnih astečkih ratnika danas su samo turistička atrakcija. Azteci, seu Mexicani fuerunt certae medii Mexici nationes ethnicae, praecipue quae lingua Navatlaca uti soliti sunt, magnasque Mesoamericae partes a saeculo quarto decimo ad saeculum sextum decimum dominatae sunt.

Trgovina robljem smatrana je kod Azteka časnim zvanjem. Azteci (španj. Aztecas, Aztecos; eng.

POVEZANE KNJIGE