Potkovani golubovi

Potkovani golubovi - Perviz, Izet | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Perviz, Izet
DIMENZIJA
10,48 MB
NAZIV DATOTEKE
Potkovani golubovi.pdf
ISBN
8871715439526

OPIS

Priča o srpskoj obitelji čiji je član bio srebrenički egzekutor, otkriven na snimku koji je iz privatne mjesne videoteke dospio na televiziju”Potkovani golubovi”, roman bosanskohercegovačkog pripovjedača Izeta Perviza (1969.), uznemirujuća je, pa i brutalna, priča inspirirana ratom u BiH. Prije svega, to je anamneza jedne srpske obitelji čiji je član bio srebrenički egzekutor, otkriven na snimku koji je iz privatne mjesne videoteke dospio na televiziju. Moralnu dramu, koju protagonisti doživljavaju na različite načine, pisac podcrtava promjenama pripovjedačke perspektive i čestim unutarnjim monolozima. Lomovi koje prolaze protagonisti njegove priče, otkrivajući istine o svojim bližnjima, slike jednog krvavoga vremena koje kao zloguki svjedok suspendira tzv. civilnu stvarnost i duhovi mrtvih o koje se sapliću živi, pritom gubeći svoje živote – jezivo svjedoče o ratovima i ljudima u njima, o licu zločina i njegovu mirnodopskom naličju. Laž i istina u ovom su romanu u tako bolnom savezu da se Perviz njime, bez sumnje, promeće u jednog od najdarovitijih literarnih ovjerovatelja bosanske ratne zbilje. Ruka pisca ovoga teksta, istodobno klasičnog i modernog, teško da kad zadrhti, i čitatelj osjeća da njegova literarna rekonstrukcija stvarnog zločina plijeni mnogim vrlinama. Vrlinama, naime, koje malo tko, u zanatskom smislu, iz njegove generacije uopće ima na umu, a kamoli da ih je poželio usvojiti.

Iako izumitelj priznaje da golubovi znaju letjeti u blizini njegovog balkona, činjenica je da se više ne usude sletjeti na njega, što je najvažnije. Potkovani golubovi roman bosanskohercegovačkog pripovjedača Izeta Perviza uznemirujuća je pa i brutalna priča inspirisana ratom u BiH. Prije svega to je anmneza jedne srpske obitelji čiji je član bio srebrenički egzekutor, otkriven na snimku koji je iz privatne mjesne videoteke dospio na televiziju. - Mladi golubovi neće imati onu sjajnu zelenu i ljubičastu boju oko vrata, a boja na početku kljuna im neće biti bjelkasta kao kod odraslih, već sivo-roza.

Europi su najpoznatiji i najrašireniji golubovi pećinari koji vrlo često naseljavaju urbane sredine, te Sredozemlje, sjevernu Afriku i Indiju. Poznavatelji ptica razlikuju tri vrste golubova.

POVEZANE KNJIGE