Pohvala zaboravu

Pohvala zaboravu - Ivanjek, Željko | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ivanjek, Željko
DIMENZIJA
5,27 MB
NAZIV DATOTEKE
Pohvala zaboravu.pdf
ISBN
6287265811046

OPIS

”Pohvala zaboravu”, knjiga odabranih članaka i eseja Željka Ivanjeka (Zagreb, 1954.), pršti od samo naoko različitih motivacijskih izvira, ali utječe se jednom, domišljenom i, rekli bismo, nabujalom repertoaru teksta. Sačinjena od autorovih gotovo intimističkih sjećanja i akribičnih unutarnjih čitanja nekih kanoniziranih mjesta literature, ona je pustolovni križanac u kojem se pošteno gombaju Fasbbinder i Sever, Joyce i Krleža, Defoe i Poe, a da čitatelja i dalje zanima kako je, primjerice, mačka pobjegla iz Crvenkapice ili kako se društveno prokletstvo likova u prošlostoljetnoj američkoj prozi pretvara u njihovo književno prokletstvo, jednako kao i to što još ima za reći Tadjanović ili kako je Byron pjevao Istok. Jer, bilo da piše o ljubavi, magiji i okultizmu kao glavnim temama bestselera iz 70-ih godina prošloga stoljeća, bilo da pokušava detektirati ideal ženske ljepote u osamdesetim, Željko Ivanjek, prvovrsno u esejima, demonstrira strast i upućenost u novije, ali i starije književne i umjetničke fenomene. Njegova zapažanja o ženskom tijelu i ludilu, srednjovjekovnom i renesansnom statusu zrcala, o književnim junacima neovisnim od svojih tvoraca ili pogledu kršćanskih pisaca na muslimane, načinjena su istodobno od pomne analize i lepršava čitanja. Čini se, naime, da većinom ovih tekstova dominira lakoća kojom se on referira na opća mjesta literarne ili kakve kulturalne šifre i na korpus autora čije tekstove interpretativno dopisuje, rekreira, prevrednuje – da bi im upisao vlastitu i, u pravilu, drukčiju i drugotniju inačicu. Veze koje pritom uspostavlja između umjetničkih gesti i njihovih zagovaratelja, ali i intertekstovna međuprožimanja, te vještina da, ekvilibrirajući na samom rubu popularne i tzv. visoke književnosti, bude zanimljiv i čitljiv – preporuka su za čitanje ove knjige.

Dobitnik nagrade Matice hrvatske za Mali rječnik romantizma, roman u natuknicama 2002. i treće nagrade Marin Držić za Legendu o Josipi ili ljubavni sud 2006. Pohvala ulici.

godine, 16 x 24 cm, tvrdi uvez, 227 stranica. Knjiga je potpuno nova, nečitana - stanje je vidljivo na slikama. Njegove najpoznatije knjige su: "Antologija američke kratke priče", "U sjeni južnog medvjeda", "Epicikli u azilu", "Knjiga pingvina", "Pohvala zaboravu"… Dobitnik je nagrade Matice hrvatske za književnost i umjetnost te nagrade "Marin Držić".

POVEZANE KNJIGE