Kad je bio juli

Kad je bio juli - Bazdulj-Hubijar, Nura | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bazdulj-Hubijar, Nura
DIMENZIJA
12,20 MB
NAZIV DATOTEKE
Kad je bio juli.pdf
ISBN
9298877352815

OPIS

Nagrađeni epistolarni roman o Srebrenici Kad je bio juli Nure Bazdulj-Hubijar, priča je o dječaku Mirzi koji piše pisma mrtvome ocu o događajima iz 1995. u najnezaštićenijoj zaštićenoj zoni suvremenoga svijeta. Pisma ocu, međutim, lako čitamo i kao bolno precizno pismo upućeno Svijetu, koje uvećava dojam o ljudskoj povijesti kao povijesti klanja. Ispod rutinski beživotne i odveć hladne statistike genocida, autorica kreira svijet udaljen od nas, ali nimalo nam tuđ, izazivajući u nama emocije koje nas tiho ometaju kada se raspričaju Mirzina usta – iskrena, djetinja, nevina i valjda zato obavezujuća. Svijet u kojemu živima valja živjeti s mrtvima, u kojemu je ono što je ostalo od života tek miris zgužvane odjeće pobijenih, pokidana lutka, uveli jorgovan ili, jednostavno, puko sjećanje na njega. Upravo čudesna je u ovome, rekli bismo, metafizičkom romanu sveprisutnost mrtvih, ali i snaga humanosti koja nadilazi poznate nam stereotipe o mržnji i oprostu, i kojoj je lako vjerovati. Originalnim jezikom, svojevrsnim križancem istočnobosanskoga idioma i pripovjedačeva privatnog govora, ispisana je iznimna i dirljiva priča, lišena odioznosti i mitomanije. Bez ikakva referentnog okvira, kratki roman Kad je bio juli samosvojan je u izrazu, emancipiran od usporedbi, samostalan i inventivan glas Literature kao odgovor na demone vremena i svijeta koje svjedoči. Primjer onoga najboljega u njoj – kada je ona stvarniji entitet od života, kada nepotkupljivo razotkriva zastrašujuće istine o svijetu i vremenu, kada se čita kao nesvakidašnja sugestija.

…priča je o dječaku Mirzi koji piše pisma mrtvome ocu o događajima iz 1995. u najnezaštićenijoj zaštićenoj zoni suvremenoga svijeta. Glas islama | Broj 193 | Autor: Fahrudin Kladničanin | U tuðem, na tuðem, ja sam tuða.

Pisma ocu, međutim, lako čitamo i kao bolno precizno pismo upućeno Svijetu, koje uvećava dojam o ljudskoj povijesti ... Kad je bio juli Datum izdavanja "Pa jami malu Azru u krilo i stade je milovat' po kosama i ljubit' po obrazima a meni se nešto stisnulo što mene nejma niko pomilovat..., jal' što nijesam njezina krv jal' što sam muško pa mišljala da meni to ne treba a đahkad mi je trebalo više neg' kora hljeba ." Label and copyright: Aquarius Records & Djordje Balasevic Zvanicni sajt:https://www.balasevic.com/Shop:https://www.balbelo.comFacebook:https://www.facebook.c... KAD JE BIO JULI,boric.blog.hr. Marketing ; učitavam... Kad je bio Juli Jednom kad je bio Juli plakalo je nebo jako, ni sunce nam grijalo nije pustilo se tuga da ga bije.

POVEZANE KNJIGE