U sjeni FAK-a

U sjeni FAK-a - Visković, Velimir | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Visković, Velimir
DIMENZIJA
11,55 MB
NAZIV DATOTEKE
U sjeni FAK-a.pdf
ISBN
3898957127409

OPIS

Knjiga o fenomenu koji je unio pomutnju u hrvatski književni život”U sjeni FAK-a”, knjiga koja nudi pogled na petogodišnju kritičarsku praksu Velimira Viskovića, pouzdan je književnokritički vodič kroz domaću književnost, a posredno i društvenopolitički kontekst, uoči i tijekom milenijske smjene. Visković polazi od, po mnogo čemu, provokativne teze, da je prije svih FAK smijenio najprije jedan poetički koncept, uveo većim dijelom pozitivnu buku oko književnosti, a manjim pomutnju u književni život, da bi se također bučno i mišićavo samoukinuo. Također, po njemu se ostatak domaće književnosti toga razdoblja događa u sjeni fakovskog fenomena. Kad govori o estradizaciji, medijskoj manipulaciji ili samodopadnosti pisaca okupljenih oko FAK-a, ponajvećma o njihovu ekskluzivnom klubu, to izriče bez prenemaganja i bez zazivanja pomoćnih babica. Kontroverzno i s ironijskom zadrškom on će – mimo prigodničarskih, još manje kroničarskih poriva – ne odričući mu pritom literarne zasluge, polemički progovoriti o nekim njegovim strukturnim grijesima odnosno neliterarnim kriterijima. Velimir Visković ovom knjigom ponovno potvrđuje ugled koji ima u našoj književnoj javnosti. Pišući tako da nedvosmisleno i bez krzmanja spusti ili podigne palac na život knjige, Visković se legitimira kao intrigantan i suptilan procjenitelj književnih šteta i postignuća. I kad se ne slažemo s njegovim ukusom.

Visković je nekompetentan da piše o FAK-u jer nikada nije na njega kročio nogom, ... Piše rasprave, eseje i kritike u kojima se bavi autorima, knjigama i književnim fenomenima vezanim uz noviju hrvatsku prozu (Mlada proza, 1983; Pozicija kritičara, 1988; Umijeće pripovijedanja, 2000; U sjeni FAK-a, 2006). U sjeni FAK-a: kritički tekstovi 1999. - 2004., VBZ, Zagreb 2006.

Autori najboljih triju tekstova, osim čašću, bit će nagrađeni onime što su za natječaj pripremili glavni ... - U sjeni FAK-a; kritički tekstovi 1999. - 2004., VBZ, Zagreb 2006.

POVEZANE KNJIGE